Održan sastanak na temu člana 24 UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom /VIDEO/

U organizaciji Koalicije “Kolosi” u   Bijeljini je održan sastanak sa predstavnicima Udruženja  koja rade na zagovaranju za primjene člana 24 UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, odnosno inkluzivnom obrazovanju. Kako je istaknuto većina škola je aktivno uključena u ove aktivnosti , ali da to još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou.

Priznavanje inkluzije kao ključne za postizanje prava na obrazovanje je ojačalo u proteklih 30 godina i sadržano je u Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom prvog pravno obavezujućeg instrumenta ljudskih prava koji se poziva na koncept kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja. Na području Bijeljina postoji veliki broj osoba sa invaliditetom kažu u Odboru za obrazovanje ovih osoba.

Njihov fokus je kada je riječ Konvenciji UN-a  samoodrživost , obrazovanje i inkluzivna nastava , te zapošljavanje i stambeno zbrinjavanje. U Semberiji , prema posljednjim podacima u posljednjih godinu dana načinjeni su značajni pomaci.

Međutim i pored značajnih pomaka i dalje  je veliki problem zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

U prostorijama MZ “Vuk Karadžić” u Bijeljini postoji opremljen prostor prilagođen osobama sa invaliditetom gdje  se održavaju radinice.

Inkluzivno obrazovanje se odnosi na uključivanje djeteta sa teškoćama u redovan vaspitno-obrazovni sistem. To je škola koja je uspjela da za svakog učenika stvori uslove da se razvija u granicama svojih sposobnosti. U Bijeljini postoje pozitivni primjeri ovakvog načina obrazovanja. Uvedeni su pored ostalog i asistenti za nastavu.

U cilju poboljšanja vaspitno- obrazovnog rada nastavni sadržaji prilagođavaju se učenicima sa posebnim potrebama.

Unapređenje inkluzije moguće je kroz saradnju nadležnih organa i nevladinog sektora. Pomaka ima ali ih treba nadograđivati. Djeca sa posebnim potrebama kako je istaknuto, danas su prihvaćena od druge djece i prilagođeni su nastavni planovi. Inkluzivno obrazovanje je ključno za postizanje visokog kvaliteta obrazovanja za sve učenike. Ovo obrazovanje može pružiti  kvalitetno obrazovanje i društveni razvoj za osobe s invaliditetom, te garanciju nediskriminacije u pravu na obrazovanje.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *