Određena Kancelarija za oduzimanje imovine u MUP RS

Odlukom Vlade Republike Srpske određena je Кancelarija za oduzimanje imovine u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Odlukom je određeno Odjeljenje za finansijske istrage i pranje novca Uprave kriminalističke policije Ministarstva, čime je ispunjena jedna od ključnih preporuka Evropske komisije iz Mišljenja EК o članstvu BiH u EU i pratećeg analitičkog izjveštaja, kao i obaveza usklađivanja domaćeg sa zakonodavstvom EU.

– Кancelarija je zadužena da omogući praćenje i identifikaciju nelegalno stečene imovine nakon počinjenog krivičnog djela i ostale imovine povezane sa kriminalom koja može postati predmet oduzimanja po naredbi nadležnog sudskog organa u toku krivičnog postupka – saopšteno je iz MUP.

Кancelarija je zadužena za podnošenje zahtjeva i razmjenu podataka između nadležnih domaćih i stranih tijela u svrhu sprovođenja traganja, istraživanja i utvrđivanja imovinske koristi stečene krivičnim djelom.

– Odlukom Vlade Republike Srpske ne uspostavlja se novo tijelo, već se samo vrši formalno imenovanje Кancelarije, a Odjeljenje za finansijske istrage i pranje novca je i do sada vršilo te zadatke u skladu sa svojim mogućnostima – navode u MUP RS.

Dodaju da je Republika Srpska prva u BiH koja je preduzela ovaj korak i uspostavila pomenutu Кancelariju u okviru procesa unaprijeđenja kapaciteta u borbi sa organizovanim kriminalom.

(SrpskaInfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *