Višković: U RS izgubljena 13.022 radna mjesta, zaposleno 12.938 radnika

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da su u Srpskoj od početka pandemije virusa korona do danas izgubljena 13.022 radna mjesta, dok je zaposleno 12.938 radnika.

“Sve ono što je radila Vlada i institucije Republike Srpske doprinijelo je da rezultat bude ovakav”, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da u mnogo razvijenijim ekonomijama za jedan dan bez posla ostane nekoliko desetina hiljada ljudi.

Višković je rekao da je do danas iz Kompenzacionog fonda za privredu i zdravstveni sektor u Srpskoj obezbjeđeno 166 miliona KM, iako je rebalansom budžeta bilo predviđeno 150 miliona KM.

Govoreći o rebalansu budžeta Republike Srpske, Višković je potvrdio da će 2021. godine rata za otplatu kredita biti oko 500 miliona KM, a 2023. godine 988 miliona KM.

“To piše u Srednjoročnom planu budžeta od 2021. do 2023. godine i mi to ne bi ni pisali da nismo u stanju da servisiramo”, kaže Višković.

Komentarišući tvrdnje nevladinih organizacija da je od početka pandemije virusa korona bilo više desetina prijava o nezakonitostima u javnim nabavkama za koje niko nije odgovarao, Višković je rekao da ovo pitanje treba postaviti tužilaštvu i sudu.

“Apsolutno podržavam da svi oni koji su bilo šta nezakonito radili za to i odgovaraju. Premijer nije adresa za to, već nadležne institucije kojima je podnesena prijava”, kaže Višković.

Komentarišući tvrdnje u javnosti o kupovini glasova, Višković je rekao da po tom pitanju nema grešnih iili manje grešnih.

“Prema informacijama koje dolaze do mene, to svi rade i ja to osuđujem bez obzira od koje političke opcije dolazilo. Legalista sam i priznajem volju građana i glasača koji treba da kažu ko treba da ih predstavlja. Ta kupovina, prije svega, ne ide na čast onima koji prodaju svoje glasove”, zaključio je Višković.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *