“Odraz tranzicijskih promjena i poslijeratnih trauma na djecu” – II ciklus /VIDEO/

Naša medijska kuća nastavlja serijal specijalizovanih emisija kroz projekat “Djeca u svijetu odraslih” , s tim da svakoj definisanoj temi iz prvog ciklusa pristupamo metodološki na nov način, uz učešće novih sagovornika i eksperata, a prateći vaše sugestije, stav i mišljenje, koje ste iznijeli nakon prvog ciklusa emisija.

Temu o kojoj govorimo, u decembru prošle godine, obradili smo kroz transgeneracijski prenos traume. Tražili smo odgovor na pitanje, koliko sva protekla dešavanja u državi i društvu utiču na djecu koja uopšte i nisu bila dio ratnih dešavanja, ali jesu njihovi roditelji, bake i djedovi.

Pitali smo naše sagovornike i na koji način se post-traumatski stresni poremećaj prenosi među generacijama.

Kako se ratna trauma prenosi s roditelja na dijete i tako utiče na život. Stručna iskustva iz prakse pokazuju da se mladi sve više obraćaju institucijama tražeći psihološku podršku. Međutim, razlozi njihovog javljanja na prvi pogled nemaju veze s ratom. To su uglavnom problemi u učenju, koncentraciji ili nemogućnosti ostvarivanja partnerskog odnosa. Ipak, najčešće se ispostavi da je uzrok tome, ratna trauma njihovih roditelja.

O naučnom i društvenom aspektu prenosa traume s jedne na naredne generacije i o ulozi medija u tome, govorila je u intervjuu za Mediacentar Sarajevo Prof. dr Ljiljana Oruč iza koje stoji više od 30 godina kliničkog staža u oblasti psihijatrijske genetike.

Svaki pojedinac u svom životu prolazi kroz niz promjena, kako onih pozitivnih tako i negativnih. Tako svoju promjenu postepeno doživljava i svaki segment društva. Takve promjene predstavljaju vrijeme tranzicije zahtijevaju prilagođavanje, odricanje ali mogu  predstavljati i izvor stresa.

Promjene u pravcu pravnog pristupa koji je senzitivniji prema djeci i njihovim željama i interesima, su bile očigledne i imale su uticaj na mnoge lokalne sisteme. Međutim, trebalo je proći dugo vremena da se dođe do današnjeg shvatanja statusa djeteta u društvu.

Zato je briga o djeci bila i biće najvažniji zadatak, kako roditelja, tako i društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *