Predstavljena knjiga Marije Stevanović, talentovane učenice iz Gornjeg Dragaljevca /VIDEO/

Ovih je dana u biblioteci “Filip Višnjić” upriličena promocija knjige mlade zvijezde književnog neba Semberije, Marije Stevanović. Njena knjiga, “Put u nesaznajno” je zbirka poezije i kratkih priča. Kako bi objavila svoju prvu zbirku, Mariji je nesebičnu podršku pružila škola koju pohađa gdje je i otkrila svoju ljubav prema pisanoj riječi. 

“Put u nesaznajno” prva je i samostalna zbirka pjesama Marije Stevanović, učenice devetog razreda Osnovne škole “Stevan Nemanja” u Gornjem Dragaljevcu. Marija je odličan učenik i vukovac, još od ranog djetinjstva pokazala je interesovanje za pisanjem, čime se kako kaže ozbiljnije počela baviti prije pet godina.

Marijin pjesnički prvenac “Put u nesaznajno” samim naslovom čitaocima najavljuje jedno imaginarno putovanje koje je ispisano otiscima sluha. Na tom putovanju čitalac samouvjereno korača iz jednog vijeka u drugi podsjećajući se svojih predaka ali i često oslobođen okova istorije stidljivo igra po rubovima sna i jave. U toj igri njegove misli su zaokupljene vječnim temama, idejom ljubavi, smrti, nade i boli, koje su zahvaljujući pjesničkom daru mlade autorke svoj puni oblik doživjele u stihovima ove zbirke, rečeno je na promociji knjige.

Nesebičnu podršku kako bi objavila svoju prvu zbirku pjesama Mariji je pružila škola koju pohađa. Cilj je da pored vaspitno-obrazovnog rada tokom školovanja prepoznamo talentovanu djecu i pomognemo im kako bi se izborili za mjesto koje im pripada, kaže direktor škole.

Izdavač zbirke pjesama je Kulturno-izdavački centar “Srpska kuća” iz Požarevca. Ovim pišemo istoriju jedne škole jer Marija je njen najmlađi pisac, kaže direktor i glavni i odgovorni urednik “Srpske kuće”. Ističe da je do sada oko 8.000 djece iz Republike Srpske promovisano kroz objavljene zbornike.

Bio je to kaže Bata rudarski posao koji je uspješno realizovan u saradnji sa školama u Srbiji i Srpskoj. Na svaki konkurs podsjeća on pristigne do 50.000 radova talentovane djece.

Na ponos je činjenica da u Semberiji ima talentovane djece, kažu u rukovodstvu biblioteke u koju se nakon nešto više od godinu dana od početka pandemije ponovo vratila publika. Svi kulturni događaji u ovoj ustanovi organizuju se uz stroge epidemiološke mjere.

“Knjiga je čvrst oslonac i neće se slomiti ukoliko se na nju malo jače oslonimo”, poručuje Marija i dodaje da će nastaviti sa pisanjem i književnim stvaralaštvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *