Odgađanje opštih izbora ili ne? /VIDEO/

Lider SDA Bakir Izetbegović je prije jučerašnje runde pregovora o izbornoj reformi u javnost iznio jedan sasvim novi momenat – odgađanje okobarskih izbora, ako dogovor u vezi reformi izbornog zakona ne bude na pomolu. Uslijedile su brojne reakcije, lidera političkih stranaka, a Milorad Dodik poručuje da je poznato da CIK radi po nalogu Bakira Izetbegovića.

Hoće li ili neće biti izbora, vidjećemo  rekao je srpski član predsjedništva Milorad Dodik i dodao da možda Izetbegović zna nešto što on ne zna. Dodik je u svojstvu lidera SNSD-a rekao da je ta stranka već danas spremna da izadje na izbore.

Izjava  lidera SDA Bakira Izetebgeovića koji je juče rekao da će možda izbori biti odgođeni, uzburkala je dodatno političku scenu. 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić jasno je kazao kako se izbori moraju održati u oktobru, u skladu s Ustavom i zakonom.”Za odgađanje izbora je samo onaj ko se boji naroda”, kazao je Komšić. Sličnog je stava i opozicioni lider iz RSpredsjednik PDP-a Branislav Borenović, koji kaže da izbori moraju održati, a svako odgađanje je veliki poraz.

“Mi ćemo učestvovati na izborima, a ako neko želi da ih bojkotuje, to je njihova odluka. Birači treba da nagrade ili kazne političare”, jasan je Borenović. Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković kaže da se pregovori o izmjeni Izbornog zakona još uvijek vode oko modela izbora člana Predsjedništva BiH.

U trenutku razgovora o izbornoj reformi BiH, još jedna posjeta Sarajevu, ovog puta evropskih parlamentaraca i poruka – neuspjeh u procesu donošenja novog Izbornog zakona uopšte nije opcija.

Odgađanje izbora koje je juče pomenuo Bakir Izetbegović osmišljeno je u međunarodnoj kuhinji, a narednog vikenda najavljeni su novi razgovori, ovaj put unutar bošnjačke političke grupe.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *