Odbornici pali na ispitu solidarnosti

Apel tadašnjeg predsjednika Saveza opština i gradova RS i načelnika Istočnog Novog Sarajeva Ljubiše Ćosiće upućen odbornicima u svim lokalnim zajednicama na početku epidemije virusa korona u kojem je predložio da se odreknu jedne mjesečne odborničke naknade i da ta sredstva preusmjere u Fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske nije naišao na gotovo nikakav odjek.

Prosječna mjesečna naknada za 1.259 odbornika u skupštinama 56 opština i osam gradova u Srpskoj iznosi oko 400 maraka, što znači da se iz lokalnih budžeta za te namjene izdvoji oko 500.000 KM. To bi bila više nego pristojna podrška u borbi protiv virusa korona, ali odbornici su pali na ispitu solidarnosti.

Ljubiša Ćosić koji je na novembarskim lokalnim izborima prošle godine izabran za gradonačelnika Istočnog Sarajeva kaže da je razočaran zato što nije bilo ozbiljnijeg odgovora na njegov prošlogodišnji apel.

– Na početke epidemije i svih nedaća, smrti i teških finansijskih okolnosti koje su nas kasnije zadesile smatrao sam, a smatram i više od godinu dana nakon toga, da odbornici i svi izabrani zvaničnici treba da pokažu odgovornost prema društvu. Smatram da svi treba da se odreknemo dijela primanja, bar jednokratno kako bismo omogućili nabavku medicinskog materijala i svega onoga što je potrebno i što može pomoći i olakšati posao ljudima koji se bore protiv ove pošasti i bore za ljudske živote – kaže Ćosić, koji je dio svojih ličnih primanja izdvajao u korist Fonda solidarnosti, ali je odbio da detaljnije govori o tome.

On dodaje da su pojedini tadašnji odbornici u Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo početkom aprila prošle godine potpisali izjavu da se odriču paušala, ali nisu svi, ističući da je razočaran što nije bilo masovnijeg odziva na njegov apel.

I načelnik Teslića i predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević ne krije razočarenje odsustvom solidarnosti kod odbornika koje biraju građani. On podsjeća da je Klub odbornika SDS-a u Skupštini opštine Teslić na početku epidemije pokrenuo identičnu inicijativu, ali da se većina odbornika o nju oglušila.

– Klub odbornika SDS-a je predložio da se odbornici odreknu dijela primanja i da se ta sredstva umjesto u Fond solidarnosti usmjere u lokalni Fond za podršku privredi i poljoprivredi, ali tadašnja skupštinska većina u Tesliću to nije podržala i na kraju je inicijativa ostala mrtvo slovo na papiru – kaže Miličević.

On dodaje da krajem naredne sedmice u Banjaluci treba da bude održana Skupština Saveza opština i gradova RS kojoj će prisustvovati svi načelnici i gradonačelnici lokalnih zajednica u Srpskoj, ističući da će to biti prilika da se ta ideja ponovo aktuelizuje.

Vlada Srpske

Premijer Srpske Radovan Višković i članovi njegovog kabineta u martu prošle godine odrekli su se 50 odsto martovske plate u korist Fonda solidarnosti.

– Rukovodiocima institucija i izabranim i postavljenim osobama iz RS predloženo je da se odreknu 20 odsto neto plate, a članovima upravnih odbora, nadzornih odbora i odbora za reviziju da se odreknu martovske naknade – navedeno je u tadašnjem zaključku Vlade RS, ali nismo uspjeli doći do podataka koliko sredstava se po tom osnovu slilo na račun Fonda solidarnosti RS.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *