Od zagađenja u BiH umire 5.000 ljudi godišnje

U Bosni i Hercegovini, posebno u Tuzli, Zenici, Sarajevu i Banja Luci, gdje su vršena istraživanja, godišnje umre 5.000 ljudi  zbog zagađenosti vazduha.

Tek statistika

Kaže se to u posljednjem izvještaju “Zagađenje zraka i zdravlje ljudi: Slučaj zapadnog Balkana” i navodi da je zagađenje zraka direktno odgovorno za jednu od pet preranih smrti u regionu.

Odjeljenje UN-a za okoliš zaključilo je da u prosjeku stanovnici zapadnog Balkana gube 1,3 godine života zbog zagađenja, jer čestice koje se stvaraju  od prašine, čađi i dima dovode se u vezu s pojavom kardiovaskularnih bolesti, koje su, opet, pet puta češće nego što je prosjek u vodiču WHO-a, piše avaz.ba.

Ovi poražavajući, alarmantni i upozoravajući podaci, međutim, ovdje budu vijest tek dan, najviše dva. Akcije nadležnih domaćih institucija nema. Ostaje tek statistika.

Tako za Zenicu, Lukavac, Tuzlu nije važno koje je godišnje doba. Zagađenost vazduha je konstantna.

Posljedica je to rada industrijskih postrojenja u ovim gradovima, pa je tako u Zenici, umjesto dozvoljena tri, u čak 124 dana zabilježeno prekoračenje dozvoljenih vrijednosti koncentracija sumpordioksida tokom prošle godine, a čak 252 dana tokom 2014. godine!

Zeničani su, tako, manje od pola godine mogli udisati čist vazduh, pa ne čude podaci WHO-a da,  prosječno, u Zenici zbog zagađenja godišnje umre oko 250 građana.

Na ove šokantne podatke upozorili su iz “Eko foruma” Zenica, kazavši da je zdravlje Zeničana „najjeftinija roba u Federaciji“.

Povlašten status

– Za tri godine Uprava za inspekcijske poslove FBiH naplatila je 59.700 KM kazni za prekomjerno zagađenje To je manje od 20.000 KM godišnje – ističe Samir Lemeš iz “Eko foruma”.

Posebno je poražavajuće, navodi on, to što inspekcija zakaže samo kada je u pitanju zagađenje, dok se druge vrste prekršaja itekako sankcionišu.

– Od 17. maja do 4. jula ove godine izdato je 1.186 prekršajnih naloga s ukupnim finansijskim efektom od 1.706.110 KM na području sedam kantona. Očigledno zagađivači imaju povlašteni status kod inspekcije – kaže on.

(avaz.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.