Od 2. februara ratari mogu predati dokumentaciju kako bi ostvarili pravo na podsticaj za pšenicu /VIDEO/

Zima je pred kraj januara pokazala zube, pa su u većini proizvodnih područja zabilježena veoma niske temperature. Golomrazica i u Semberiji, koju su strna žita dočekala bez snježnog pokrivača koji je inače najbolji izolator i zaštita biljkama od niskih temperatura.

Ipak ozimi usjevi niže temperature dobro podnose, pa je njihovo stanje na ovom području zadovoljavajuće ocjenjuju stručnjaci.

U prethodnom periodu sporadično na njivama uočeno je veće prisustvo aktivnih rupa od glodara, koji već sada ne predstavljaju problem usjevima jer je sa nižim temperaturama njihova aktivnost smanjena. Hladnije vrijeme pomoglo je i uljanoj repici jer je zaustavilo razvoj korova.

Poznato je da su poljoprivrednici usljed enormno visokih cijena jesenas izostavili primjenu mineralnih đubriva na poljima pod pšenicom i ječmom, s obzirom da vegetacija miruje na njivama se ne može uočiti značajnija razlika i to da je ova agrotehnička mjera izostala prilikom obavljanja radova u sjetvi.

Kalendarski je još uvijek rano za prvu prihranu strnih žita, ipak stručnjaci savjetuju ratarima da bi ovom poslu trebalo pristupiti kako bi se pokušalo dijelom nadoknaditi ono što je na jesen izostalo, ali prije svega i radi ukupnog proizvodnog rezultata u žetvi.

Pravilna agrotehnika u poljoprivredi koju godinama unazad nastoje primjeniti proizvođači u svojim atarima donijela im je dosta dobrog u proizvodnji. Rasli su prinosi po jedinici površine, ali i kvalitet zrna žitarica.

Ono što je sigurno i mjeru analize zemljišta u ovom poslu ne bi trebalo izostavljati jer to je najbolji pokazatelj krvne slike zemlje i odličan parametar u primjeni mineralnih đubriva. Upravo u ovo doba godine nameće se pitanje kako i čime prihraniti usjeve i koju količinu đubriva primjeniti.

Osim obaveza na poljoprivrednim gazdinstvima oni koji su na jesen prošle godine zaorali u svojim atarima deklarisano sjeme pšenice trebalo bi da predaju neophodnu dokumentaciju u bijeljinskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi kako bi i ove godine ostvarili pravo na podsticaje za pšenicu. Dokumentaciju ratari mogu predati već od 2. februara.

Podsjetimo, prošle godine visina premije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za 2021. godinu iznosila je 300 KM po hektaru, uz uslov da se zasiju minimalne površine od 1,5 hektara i prijave date površine kao način korištenja u Registar poljoprivrednih gazdinstava, kao i da su primijenjene preporučene sjetvene norme od minimalno 170 kilograma sjemenske pšenice po hektaru.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *