Obilježeno 146 godina od početka ustanaka u Hercegovini – Nevesinjske puške /VIDEO/

U selu Krekovi kod Nevesinja obilježeno je 146 godina od početka ustanaka u Hercegovini . Nevesinjska puška predstavlja najveći  ustanak srpskog naroda protiv turske vlasti.

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na Spomen-obilježje nevesinjskim ustanicima u selu Krekovi kod Nevesinja obilježeno je  146 godina od početka ustanaka u Hercegovini – Nevesinjske puške. Obilježavanju Nevesinjske puške prisustvovao je predsjednik Vlade Radovan Višković i brojne delegacije koje su položile vijence na spomenik ustanicima.

Prva Nevesinjska puška bio je ustanak podignut u mjestu Krekovi u opštini Nevesinje 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti i ubrzo se proširio na cijelu BiH, uz podršku Srbije i Crne Gore. Nevesinjci su pokrenuli i Uloški ustanak 1882. godine, koji je bio revolt zbog vojne obaveze koju su uvele austrougarske vlasti. Treći ustanak podignut je 2.juna 1941. i predstavlja prvi oružani otpor protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Obilježavanje ovog istorijskog događaja od republičkog značaja zajedno organizuju vlasti Republike Srpske i Srbijom, po osnovu odluka vlada Srpske i Srbije koje su od značaja za cjelokupan srpski narod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *