Obilježene 82 godine od ustaškog zločina u Garavicama /VIDEO/

Danas je u Garavicama kod Bihaća obilježeno 82 godine od zločina ustaša iz NDH tokom 2. svjetskog nad 15.000 Srba, među kojima je bio veliki broj djece, samo zato što su bili pravoslavne vjere. Kod spomenika ubijenim Srbima služen parastos te položeni vijenci, a događaju je prisustvalo najviše rukovodstvo RS.

Predsjednik RS Milorad Dodik istakao je da su Srbe u garavicama ubijale komšije, muslimani i Hrvati, te poručio da je najveća osveta – sjećanje i postojanje RS. Kasnije su ti isti postali važni predstavnici u bivšoj državi. Zbog toga je i zapušteno i oskrnavljeno spomen-obilježje, na kome pise da tu leže žrtve fašizma, a ne 16.000 srba od strane ustaša- rekao je Dodik.

Danas u ovom mjestu Srba nema, i to dovoljno govori o namjerama prema Srbima – istakao je Dodik.  Ukazao je da u Garavicama nema predstavnika međunarodne zajednice, ali ni predstavnika lokalnih vlasti da iskažu poštovanje prema žrtvama. Pokušavamo da dobijemo saglasnost da nešto izgradimo ovdje, ali ne možemo. Ostaćemo posvećeni ovom mjestu i pokušaćemo sa našom Crkvom izgraditi spomen-kapelu sa imenima svih žrtava. Plan je i da se snimi igrani film o ovom događaju – naglasio je Dodik.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *