Obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina /VIDEO/

Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u koncentracionom logoru Jasenovac obilježen je danas u Kozarskoj Dubici i Donjoj Gradini. Novi Jasenovci i “Oluje” neće se više dogoditi našem narodu, a razum je jedini odgovor na ovoliku nesreću, poručio je predsjednik Srbije. Njegovanje istorijskog pamćenja važno i za izgradnju budućnosti, kaže predsjednica Srpske. Milorad Dodik poručuje da je naš sinonim za mir Republika Srpska.

Polaganjem vijenaca i cvijeća i Svetom liturgijom u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla obilježen je Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini. Na obilježavanju najviši zvaničnici Srpske i Srbije. Dostojanstvena Srbija poručuje da se novi Jasenovac i “Oluje” neće ponoviti, te da su Srbi kao narod preživjeli uprkos stradanjima, rekao je u Donjoj Gradini Aleksandar Vučić.

Razum je jedini odgovor na ovoliku nesreću, rekao je Vučić. Istakao je da je mir najvažniji za srpski narod, kao i da Srbija i Republika Srpska budu dio međunarodne zajednice.

I ove godine Dan sjećanja na žrtve jasenovačkog genocida obilježavamo zajedno sa rukovodstvom Srbije. Ujedinjeni bolom, ali i trajnom obavezom da od zaborava sačuvamo i ovo strašno mjesto i nedužne žrtve koje su ovdje ubijane na najbrutalniji i najsvirepiji način, rekla je predsjednica Srpske.

Ipak, jednu lekciju smo dobro naučili i taj ispit smo položili 9. januara 1992. Godine kada je stvorena Republika Srpska, naglasila je Cvijanovićeva.

U NDH u Drugom svjetskom ratu počinjen je genocid, koji nažalost nikada nije verifikovan, rekao je Milorad Dodik i istakao da je država sinonim za slobodu srpskog naroda.

On je ponovio da ne vjeruje u BiH, jer ona Srbima ne daje sigurnost.

Prisutnima su se na obilježavanju putem video linka obratili i Poslanik u izraelskom Knesetu Vladimir Beliak i Ministar zdravlja Izraela Juli Edelštajn. Poručili su da ne smiju biti zaboravljene žrtve jasenovačkog sistema logora koje su mučki i zvjerski ubile ustaše u Drugom svjetskom ratu. Žrtvama su se poklonili i predstavnici ambasada u BiH. Prema izvještaju državne komisije 1946. Godine, u periodu postojanja logora Jasenovac od 1941. do 1945. godine na najstravičniji način pogubljeno više od 700.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *