Obavljeno žrijebanje 127 političkih subjekata

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH obavila je danas u Sarajevu žrijebanje političkih subjekata za redoslijed na glasačkom listiću za opšte izbore 2. oktobra.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović rekao je da je za učešće na predstojećim izborima ova komisija ovjerila 145 političkih subjekata, i to 90 političkih partija, 38 koalicija, 17 nezavisnih kandidata.

Žrijebano je ukupno 127 političkih subjekata, jer se osam političkih partija pojavljuje na izborima samo u okviru koalicije, a 10, koje su prethodno ovjerene, nisu podnijele kandidatske liste.

Kao prvi politički subjekt na današnjem žrijebanju izvučena je Narodna stranka “Radom za boljitak”.

SNSD je na 55. poziciji, dok je HDZ BiH na 47, a SDA na 62.

SDS je na 58. poziciji, a PDP na 116.

Žrijebanje je bilo otvoreno za prisustvo predstavnika ovjerenih političkih stranaka, koalicija, lista nezavisnih kandidata, nezavisnih kandidata, akreditovanih posmatrača, te medija.

Arnautović je podsjetio da je rok za prijavu birača za glasanje izvan BiH istekao u utorak, 19. jula, u ponoć, te da je putem aplikacije “e-izbori” nalog otvorilo oko 88.000 osoba, od kojih oko 10.000 nije završilo postupak prijave.

On je rekao da je do sinoć obrađeno 69.559 prijava, od kojih 55.261 birač ispunjava uslove za glasanje izvan BiH.

“U procesu obrade je još oko 16.000 prijava pristiglih putem portala `e-izbori`. Birači, čija prijava sadrži nedostatke biće obaviješteni na mejl da u roku od dva dana otklone nedostatke, uz napomenu da tu mogućnost imaju samo jednom u roku od ta dva dana”, rekao je Arnautović i dodao da je faksom primljeno oko 1.400 pošiljki.

Povodom velikog broja medijskih zahtjeva o stavu CIK-a o mogućoj intervenciji Kristijana Šmita u vezi sa Izbornim zakonom BiH, Arnautović je naveo da CIK nema zvaničnih informacija o tome, te da Šmit nije sa članovima CIK-a obavio nikakve konsultacije.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *