Nuždić: Odlukom o Jošanici žele zatvoriti priču o stradanju Srba /VIDEO/

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić rekao je Srni da je odluka Suda BiH da odbaci optužnicu protiv 13 pripadnika takozvane Armije BiH za zločin nad srpskim civilima u Jošanici kod Foče, pokazatelj da se žele zaustaviti svi procesi koji treba da osude odgovorne za ubijanje Srba.

“Iskustvo s pravosudnim institucijama na nivou BiH ne daje nam za pravo da budemo optimistični. Ustavni sud, Sud i Tužilaštvo BiH generator su nezadovoljstva i problema. Nije novost da se ponižavaju srpske žrtve na ovakav i sličan način”, rekao je Nuždić.

On je upitao da li je potrebna 31 godina da se potvrdi optužnica i da li je malo 56 ubijenih civila u Jošanici da bi se to kvalifikovalo kao ratni zločin.

“Da li je malo troje djece koja su ubijena, a najmlađa žrtva imala je dvije i po godine? Istovremeno, iskoristiću priliku da pitam i da pokušam dobiti odgovor od ambasada zapadnih zemalja i OHR-a, da li je ovo ono o čemu svakodnevno slušamo, a to je put pomirenja, tranzicijska pravda i suočavanje s prošlošću?”, pitao je Nuždić.

On je istakao da se pokazalo i da pravosuđe nije nezavisno, te da je izostala reakcija na izjavu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je pozvao glavnog tužioca da ne procesuira zločin u Jošanici, indirektno nazivajući žrtve agresorima.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *