Javni prevoz važan za funkcionisanje gradova /VIDEO/

Savez gradova i opština Republike Srpske podržava lokalne samouprave u razvoju planova za unapređenje urbane mobilnosti, koja uključuje biciklizam, pješačenje, javni prevoz i individualna vozila, jer brzina igra ključnu ulogu u razvoju ekonomije, rekao je sekretar Saveza Aco Pantić.

“Savez zagovara finansijsku podršku, odnosno obezbjeđivanje sredstava iz različitih izvora kako bi se finansirali projekti unapređenja infrastrukture za urbani transport”, rekao je Pantić u Bijeljini, na okruglom stolu “Organizovanje javnog prevoza putnika”.

On je naveo da je urbana mobilnost, koja se odnosi na načine kretanja unutar gradova, uključujući pješačenje, biciklizam, javni prevoz i individualna vozila, ključna komponenta savremenog društva.

Pantić je ukazao da brzina i efikasnost kretanja unutar gradskih sredina igraju ključnu ulogu u razvoju ekonomije, kvalitetu života stanovnika, te zaštiti životne sredine i održivosti gradova.

“Kvalitetna urbana mobilnost podrazijemeva dostupnost različitih opcija, bezbjednost u saobraćaju, smanjenje gužvi, emisije štetnih gasova i negativnih uticaja na životnu sredinu”, rekao je Pantić.

Pantić je naveo da biciklizam i pješačenje doprinose smanjenju emisije štetnih gasova i zagađenja vazduha, a boljim planiranjem saobraćaja i transportnih sistema pomaže se u smanjenju gužvi na putevima, čime se štedi i vrijeme i gorivo.

Prema njegovim riječima, Savez ima značajnu ulogu u promociji i unapređenju urbanističkog planiranja, transportnih sistema i urbane mobilnosti u Republici Srpskoj.

Savez opština i gradova Republike Srpske organizator je današnjeg okruglog stola o javnom gradskog prevozu putnika i okupio je predstavnike 11 gradova.

Na okruglom stolu o temi “Savremeni modeli javnog prevoza putnika” govorio je profesor Danislav Drašković, a o temi “Modeli ugovora grada sa prevoznicima koji vrše funkciju javnog prevoza putnika” predavač je bio profesor Vuk Bogdanović.

Ovaj skup organizovan je u Evropskoj sedmici održive urbane mobilnosti.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *