NSRS razmotrila Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini /VIDEO/

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas u Banjaluci. Od ukupno 29 tačaka, pred poslanicima je još 17 koje se uglavnom razmatraju po hitnom postupku, da bi navedeni akti stupili na snagu 1. januara. Počela je danas i dugo očekivana rasprava o Zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Pitanje nepokretne imovine koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti najvažnije je pitanje za Republiku Srpsku.Raspolaganje imovinom definitivno je nadležnost Republike Srpske, kaže Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a.Ističe da bi prepuštanje imovine RS na odlučivanje Parlamentarnoj skupštini BiH bilo ne samo protivno ustavima RS i BiH, već bi značilo da bi o imovini RS odlučivali i poslanici iz FBiH.

Dragomir Vasić, poslanik SDS-a, stava je da je ovaj prijedlog praktično priznao intervencionizam visokog predstavnika Pedija Ešdauna, koji je zabranio raspolaganje državnom imovinom, i dodao da će SDS zatražiti tematsku sjednicu o ovoj temi u NS RS. On je rekao da u FBiH postoji široki front za djelovanje protiv RS na način da se ospore svi zakoni u RS kojim se pokušava zaštititit imovina koja pripada RS.

Ramiz Salkić, poslanik Pokreta za državu, rekao je da se ne slaže s obrazloženjem koje su dali poslanici Mazalica i Vasić, jer smatra da je ovaj zakon kršenje Ustava i zakona BiH. On je rekao da je poštovnje odluka Ustavnog suda BiH obaveza koja proističe iz Dejtonskog sporazuma.

Republika Srpska neće da se odrekne svoje imovine i nećemo dijeliti našu imovinu sa BiH. To je pitanje za naš riješeno, poručio je danas predsjednik Srpske. Naveo je da Srpska neće sprovoditi odluke lažnog visokog predstavnika.

Tokom skupštinske diskusije o Prijedlogu zakona o nepokretnoj imovini povela se i žustrija rasprava.

Predsjednik Parlamenta Srpske Nenad Stevandić kaže da će NS RS nakon svakog osporavanja imovine RS od strane Ustavnog suda BiH ponovo zakazivati sjednicu i usvajati novi zakon koji će zaštititi imovinu RS. Pozvao je Osmorku da pomognu da RS i FBiH sami urede međusobne odnose, da ne budu prepreka razvoju svih, i smatra da je ovaj zakon doprinos boljim odnosima.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *