NSRS: Na dnevnom redu novi prijedlozi zaduženja Republike Srpske /VIDEO/

Poslanici u NS RS danas su razmatrali nova zaduženja Srpske prema Svjetskoj banci za obnovu i razvoj kao i međunarodnom fondu za razvoj poljoprivrede- IFAD. Prijedlogom odluke o prihvatanju zaduženja prema Međunarodnom fondu za razvoj poljoprivrede /IFAD/ po projektu razvoja seoskog preduzetništva i poljoprivrede predviđeno je zaduženje do 4.7 miliona evra.

Poslanici u NSRS danas su razmatrali nova zaduženja. Ministarka finansija Zora Vidović istakla je da je cilj projekta ekonomski razvoj ruralnih područja.

Predviđeno je zaduženje do 4,7 miliona evra. Kredit se ustupa poljoprivrednicima kao grant, a zaduženje će vraćati Vlada RS, a kako je objasnila ministarka finansija ustupa se i 1,6 miliona iz budžeta RS, kao i 900.000 evra iz budžeta lokalnih zajednica što je ukupno 7,2 miliona evra bespovratnih sredstava za sitne poljoprivredne proizvođače u ruralnim područjima.

Poslanici SDS-a u Narodnoj skupštini mišljenja su da se prvo mora urediti tržište kada je riječ o poljoprivredi i izbaciti političko uplitanje, pa da tek onda ovakvi projekti mogu imati smisla.

Poslanik PDP-a Jelena Trivić smatra da činjenica da će se koristiti navedeni kredit govori da je Srpska na niskom stepenu ekonomskog razvoja.

Poslanici su prethodno razmotrili i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja  prema – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za prvu fazu programa integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine uz korišćenje višefaznog programskog pristupa.  Poslanik SDS-a Tomica Stojanović pitao je zašto se i dalje ne rješava problem sa Drinskim nastupom.

Prijedlogom odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske kod Svjetske banke za Projekat oporavka i podrške firmama, poslovnim subjektima predviđeno je zaduženje 22.400.000 evra.

Cilj projekta je podrška oporavka firmama i poslovnim subjekatima pogođenim posljedicama pandemije virusa korona kroz kvalitetniji pristup dugoročnom finansiranju. Prema riječima ministarke finansija, rok otplate kredita 15 godina, a period odgode plaćanja pet godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *