Novi Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit stigao u BiH /VIDEO/

Novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit stigao je juče u BiH i već je poručio da samo zajednickim naporima BiH moze da se vrati napretku. Republika Srpska ne prihvata Šmita za visokog predstavnika jer nije izabran u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, niti je njegovo imenovanje odobrio ili ratifikovao Savjet bezbjednosti UN.Da je Šmitu,  Valentin Incko ostavio nesavladiv teret, smatra lider SDS-a Mirko Šarović i kaže da će od Šmitovih prvih poteza zavisiti kako je rekao i naš odnos prema njemu. Juče je održana i Posebna sjednica Parlamenta Srpske na kojoj je iskazano jedinstvo protiv nametnute odluke Valentina Incka koja se nakon ove sjednice u Srpskoj neće primjenjivati.

Novoimenovani visoki predstavnik Kristijan Šmit stigao je juče sa porodicom u Bosnu i Hercegovinu. Po dolasku je posjetio manastir Tvrdoš kod Trebinja i Blagajsku tekiju. Izrazio je divljenje prema bogatom kulturnom naslijeđu Bosne i Hercegovine i istakao da se samo kroz zajedničke napore i posvećenost cijelog društva, te uz podršku i pomoć međunarodne zajednice, Bosna i Hercegovina može vratiti na put napretka i zaustaviti značajan odliv mlađe populacije, saopćeno je iz OHR-a.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da je neadekvatna uporeba riječi “saradnja” kada je riječ o Kristijanu Šmitu i da će od njegovih prvih poteza zavisiti odnos prema njemu i njegovoj ulozi u BiH. Šarović kaže da je Šmitu dosadašnji visoki predstavnik Valentin Incko ostavio teret koji u ovom trenutku izgleda nesavladiv, kao i veliku političku krizu u zemlji sa neizvjesnim perspektivama i potencijalom da se produbi.

Narodna Skupština RS je po hitnom postupku usvojila juče Zakon o neprimenjivanju odluke Valentina Incka o zabrani negiranja genocida, kao i izmene Krivičnog zakonika kojima se prvi put uvodi krivična povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda. Poslanici su bili jedinstveni i nakon ove sjednice odluka odlazećeg visokog predstavnika u Srpskoj se neće primjenjivati. Parlament Srpske ovim je dao snažan odgovor na odluku visokog predstavnika, kaže Branislav Borenović.

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a u Brčkom Siniša Milić izjavio je da Srbi u Brčkom u potpunosti podržavaju zaključke Narodne skupštine Republike Srpske i iskazano jedinstvo u odgovoru na djelovanje bivšeg visokog predstavika. I Stručna javnost pozdravlja jedinstvo iskazano u Parlamentu Srpske.

Istovremeno nastavljeno je potpisivanje peticije. Udruženje studenata iz Republike Srpske u Srbiji danas je pod sloganom “Branimo istinu – ne damo Srpsku” na ulicama u Novom Sadu organizovalo potpisivanje peticije podrške Republici Srpskoj u vezi sa nametnutim dopunama u Krivičnom zakonu BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *