Novi pokušaj dogovora o gradnji autoputa Sarajevo – Beograd kroz BiH /VIDEO/

Radovi u BiH još nisu počeli jer nisu ustanovljeni načini finansiranja projekta izgradnje auto-puta, iako su u martu ove godine predstavnici BiH u Ankari, tokom sastanka sa delegacijom Turske i Erdoganom, potpisali Sporazum o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd.

Planovima je predviđena izgradnja trase od Sarajeva preko Pala i Višegrada do granice sa Srbijom, te od Sarajeva preko Zenice, Tuzle, Brčkog i Bijeljine do granice BiH sa Srbijom na Rači. Tu je predviđena izgradnja novog mosta i pripadajućeg graničnog prelaza. Rijeka Sava je premošćena, a kako se očekuje za desetak dana biće praktično spojene dvije obale.

Republika Srpska je, kada je riječ o pripremi terena, znatno odmakla od FBiH.

Kako je ranije dogovoreno, Srbija će sredstvima pomoći i izgradnju 18 kilometara auto-puta od Rače do Bijeljine.

Očekuje se da će iduće sedmice na sastanku u Brčkom koji će za istim stolom okupiti premijere Srpske i FBiH, direktore entitetskih preduzeća za autoputeve, predstavnike vlasti Brčko distrikta biti približeni određeni stavovi oko trase auto puta kroz Brčko.

Dio kroz Brčko distrikt je važan za Srpsku da bi spojio autoput od Rače i Bijeljine prema Banjaluci, ali značajna je i trasa od Rače, preko Bijeljine, do Tuzle, Zavidovića, Žepča i Sarajeva. Postoji interes svih strana jer je Brčko čvorište autoputa, važna tačka za Srpsku, FBiH i sam distrikt – zaključio je Mitrović.  

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *