Nova mjera Vlade RS: Podsticaji poslodavcima za povećanje plata radnicima

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas izmjene i dopune Zakona o podsticajima u privredi, po hitnom postupku.

Prijedlogom ovog zakona uveden je postupak dodjele podsticaja za povećanje plate radnika.

Važećim Zakonom o podsticajima u privredi RS, jedan od posebnih uslova za ostvarivanje prava na podsticaj za povećanje plate jeste da je početni iznos plate jednak ili viši od najniže plate u RS.

– Kako je u martu 2019. godine najniža zarada iznosila 450 KM potrebno je što hitnije djelovati kako bi se normiralo pravilo za utvrđivanje novog početnog iznosa plate, s obzirom na to da je u međuvremenu utvrđena nova najniža plata, koja iznosi 520 KM – pojašnjavaju iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

S ciljem očuvanja radnih mjesta u okolnostima poslovanja koja su uzrokovana korona virusom, potrebno je, dodaju, intervenisati i u pravcu ukidanja ograničenja da se pravo na podsticaj može ostvariti samo za radnike koji su zasnovali radni odnos najkasnije do isteka marta 2019. godine.

Vlada RS je na sjednici utvrdila i Prijedlog zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti koji će obezbijediti da za svaki posao posredovanja u prometu nepokretnosti mora biti zaključen ugovor u pisanoj formi.

Osim toga, uvodi se i obavezno osiguranje od odgovornosti za štetu koju bi posrednik obavljanjem posredovanja mogao da prouzrokuje nalogodavcu.

Usvojena je i informacija o aktivnostima projekta za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju – EU4Business.

Iz  vlade napominju da će svoje djelovanje i rad nastaviti prema preporukama Instituta za javno zdravstvo, uz poštovanje propisanih mjera, a koje podrazumijevaju dezinfekciju prostora, nošenje lične zaštitne opreme i držanje fizičke distance.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *