Hrana na domaćem tržištu mikrobiološki ispravna /VIDEO/

Kontrole namirnica animalnog porijekla su redovne i obavezne, a prema rezultatima koji su potvrđeni u bijeljinskoj laboratoriji Instituta “Dr Vaso Butozan” Sembercima je na tržištu dostupna mikrobiološki ispravna hrana. Za sada mogu odahnuti i uzgajivači stoke na ovom području, od oko 7.000 do sada pregledanih uzoraka krvi životinja, nije uočeno prisustvo bruceloze.

Mikrobiološka ispravnost namirnica animalnog porijekla u trgovinama i ugostiteljskim objektima koji ser bave prodajom hrane na području Semberije je na zadovoljavajućem nivou, pokazuju analize testiranja uzoraka u laboratoriji Instituta “Dr Vaso Butozan” u Bijeljini.

Pod lupom inspekcijskih organa tokom ljeta su visoko kvarljive namirnice, kao što je sladoled koji je inače idealan medij za razvoj opasne bakterije, salmonele.

Kontrole su redovne i na graničnim prelazima, gdje se vrši uzorkovanje hrane koja na naše područje prisiže iz uvoza. Ni jedna pošiljka kaže Brkić ne može završiti u prodaji prije nego što bude izvršena analiza prikupljenih uzoraka. Za sada nepravilnosti nema.

Namirnice animalnog porijekla, mlijeko i mliječlni proizvodi, te meso i prerađevine od mesa te sladoled predmet su kontrola inspektora na graničnim prelazima.

Veterinarski Institut “Dr Vaso Butozan” ima kapacitete u Banjaluci da radi i PSR testove na prisustvo Kovida – 19 kod ljudi.

U toku je i monitoring na prisustvo bruceloze na farmama, pa u laboratoriji ovog instituta koja zaprima uzorke krvi životinja sa farmi od Semberije do Trebinja ovih dana posla ima na pretek. Ipak rezultati analiza su više nego dobri.

Do sada je pregledano više od 6.000 uzoraka krvi životinja u ovoj laboratoriji i bruceloza nije determinisana.

U toku su i redovne kontrole na leukozu, koje nema, dok je sporadično uočena pojava bolesti plavog jezika kod životinja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *