Nije kvad, nije ni veš mašina, već novi električni „citroen“

„Citroen“ na proljeće pušta u promet svoj električni automobil nazvan „ami“ – dvosjed manji od dva i po metra, koji je tehnički klasifikovan kao „laki četvorocikl“, što znači da ga mogu voziti tinejdžeri stariji od 14 godina u Francuskoj i 16 u ostatku Evrope.

„Citroenov“ maleni dvosjed „ami“, kao koncept prvi put je predstavljen prošle godine. Na proljeće će biti pušten u prodaju. Moći će i da se iznajmljuje kao električni skruteri i druga prevozna sredstva za manja rastojanja.

Za upravljanje „amijem“ nije potrebna vozačka dozvola. S obzirom na činjenicu da ga mogu voziti i tinejdžeri, moglo se očekivati da će mu maksimalna brzina biti samo 45 kilometara na sat, ograničenje koje u Evropi važi i za električne bicikle.

U „Citroenu“ navode da će „ami“ sa jednim punjenjem baterije moći da prevali rastojanje od 70 kilometara. Zvuči malo, ali, s druge strane, to znači da će moći da se puni iz standarde zidne utičnice od 220 volti za samo tri sata.

Narudžbine za ovaj laki četvorotočkaš počeće da se primaju od 30. Marta u Francuskoj, zatim u Španiji, Italiji, Belgiji, Portugalu, a potom i u Njemačkoj. U „ Citroenu“ očekuju da će prve isporuke u Francuskoj krenuti u junu

Konstrukcija i dizajn ovog električnog dvosjeda je takođe veoma zanimljiv i izazvao je različite reakcije. U „Citroenu“ naglašavaju njegovu jednostavnost, simetriju vrata, branika, pa čak i podne karoserije, dodajući da je broj jedinstvenih komponenti minimalan. „Ami“ ima i izuzetno svedenu unutrašnjost. Što znači da vozač mora da koristi svoj mobilni telefon i blutut zvučnik ukoliko želi, da sluša muziku.

Uz automobil ide i prateća aplikacija koja daje detalje o automobilu. Kao što su trenutni status napunjenosti baterije, upozorenja o pređenoj kilometraži i održavanju. Aplikacija se može koristiti i za pronalaženje najbližeg mjesta za punjenje baterije.

U kompaniji navode da će automobil biti na raspolaganju i za iznajmljivanje, bilo mjesečno, bilo na sat. Zainteresovani će biti u mogućnosti da iznajme „ami“ za 19,99 evra mjesečno, pošto najprije uplate akontaciju od 2.644 evra.

Ili, ukoliko neko želi da iznajmljuje automobil na kraće vremenske periode, poput električnog skutera, u „Citroenu“ kažu da će biti dostupni za oko 0,26 evra po minutu, preko agencija za iznajmljivanje, uz mjesečnu pretplatu od 9,99 evra. Ko želi da bude samo njegov, biće mu potrebno 6.000 evra, a može se poručiti i preko interneta i biće dostavljen na kućnu adresu.

(RTS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.