Ljekari dnevno ispisali 17.190 recepata

Ljekari u Republici Srpskoj propisali su prošle godine 6.274.393 recepta za lijekove, odnosno 17.190 u prosjeku svakog dana.

Troškovi Fonda zdravstvenog osiguranja RS za te lijekove lani su iznosili nešto više od 64,67 miliona KM. To je oko 2,2 miliona maraka manje u odnosu na godinu ranije.

Prema njihovim podacima najpropisivaniji lijekovi su oni koji se koriste u terapiji povišenog krvnog pritiska i dijabetesa tipa dva.

U Fondu zdravstvenog osiguranja kažu da su ljekari 2018. godine izdali 6,58 miliona recepata za lijekove, za šta je potrošeno 66,8 miliona KM.

– Najviše recepata u proteklih pet godina ljekari su propisali 2017. godine i to 6,89 miliona. Na te lijekove potrošena su 71,3 miliona KM – kazali su u Fondu zdravstva.

Predsjednik Udruženja doktora porodične medicine RS Draško Kuprešak kaže da u Srpskoj ima veliki broj pacijenata sa hroničnim bolestima, koji koriste lijekove na recept.

Osim toga dosta pacijenata ima više dijagnoza, zbog čega uzimaju nekoliko lijekova da bi oboljenja držali pod kontrolom i kvalitetno živjeli, što znatno utiče na količinu izdatih recepata.

Obrada recepta u apotekama iznosi 1,45 KM

Kuprešak kaže da primarna zdravstvena zaštita ima ograničen budžet za lijekove na recept te da na sve moguće načine pokušavaju da se uklope, jer pacijenti nikada ne smiju ostati uskraćeni za lijek koji im je neophodan.

– Naše udruženje uspjelo da ubijedi FZO da je racionalnije da pacijentima koji imaju hronična oboljenja propisujemo tromjesečne recepte za terapiju. Na taj način smo uspjeli da smanjimo broj izdatih recepata za milion sigurno, kao i troškove. Između ostalog, domova zdravlja, jer obrada recepta u apotekama iznosi 1,45 KM i taj iznos ide na teret zdravstvenih ustanova – rekao je Kuprešak. Dodao je da je taj iznos na godišnjem nivou zdravstvene ustanove koštao oko deset miliona KM.

Kuprešak smatra da bi svake godine trebalo analizirati budžet za lijekove na recept. Imajući u vidu da se stalno povećava broj pacijenata, a samim tim i troškovi.

Uprkos velikom broju izdatih lijekova na recept, pojedini pacijenti smatraju da ljekari često izbjegavaju da im propišu neki lijek koji je za osiguranike Fonda zdravstva besplatan te da im savjetuju da uzmu onaj za koji nije potreban recept.

Listom lijekova koji se izdaju na recept obuhvaćeni su lijekovi koje Fond zdravstva finansira u 100 odstotnom iznosu. Odnosno sa 90 odsto za osiguranike koji nisu oslobođeni plaćanja participacije – lista A. Te lijekovi u čijoj cijeni fond učestvuje sa 50 odsto – lista B.

“LEKSILIJUM”

U apotekama kažu da osim lijekova za povišen krvni pritisak i dijabetes pacijenti u velikom broju traže i “leksilijum”.

– Gužve u apotekama nešto su se smanjile u odnosu na raniji period, jer ljekari pojedinim pacijentima odjednom propisuju tromjesečnu terapiju – kazali su u jednoj banjalučkoj apoteci.

(Glas Srpske)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *