Nema pojeftinjenja brašna i hljeba: Ni puni silosi ne obaraju cijene

Prognoze da bi brašno usljed dobrog roda pšenice moglo pojeftiniti po svemu sudeći neće se uskoro obistiniti, a nepromijenjena situacija je i u pekarama.

Istakli su to sagovornici “Glasa Srpske”, navodeći da je žetva odavno završena i rod od domaćih ratara otkupljen.

Vlasnik mlina “Majić” iz Odžaka Ivica Majić rekao je i da uredno stiže pšenica iz Srbije i Hrvatske.

– Ukoliko još ima ratara koji nisu prodali rod, vjerovatno je riječ o onima kojima cijena nije odgovarala. Vidjećemo ko će na kraju biti u pravu, oni što su prodali ili ovi što čuvaju pšenicu. Godina je neizvjesna i nemoguće je bilo šta prognozirati – rekao je Majić.

Govoreći o cijeni brašna, Majić je rekao da se očekivalo da će brašno pojeftiniti, jer je i cijena pšenice trenutno povoljnija nego što je bila u proljeće.

– Cijena struje, rada i goriva je otišla gore. Za sada neće poskupjeti brašno, ali teško i da će ići dolje. Gorivo je bilo 3,50 marke po litru, sada je nešto pojeftinilo, ali se ne zna već sutra šta će biti – rekao je Majić.

Dovoljno pšenice imaju i u mlinu “Pavlović” u Bijeljini.

– Cijena brašna za sada ostaje nepromijenjena. Kapacitete smo popunili, sve količine pšenice koje smo planirali otkupili smo, tako da svega ima dovoljno – poručio je vlasnik mlina “Pavlović” Čedomir Pavlović.

Mlinare prate i pekari koji kažu da za sada ni oni neće korigovati cijene svojih proizvoda.

– S obzirom na to da cijene brašna miruju nema promjena ni u pekarama. Teško je prognozirati šta će se dešavati u narednom periodu. Trenutno nema nekih oscilacija ni kada je riječ o cijeni pšenice. Zbog dobrog roda koji smo imali bilo je logično da dođe do pojeftinjenja, ali je situacija takva da ide i pšenica iz Rusije i Ukrajine, gorivo sporo pojeftinjuje, tako da i mi mirujemo. Ako brašno pojeftini i mi ćemo spustiti cijene hljeba i pekarskih proizvoda – rekao je za “Glas” predsjednik Udruženja pekara regije Bijeljina Radenko Pelemiš, koji je i vlasnik pekare “Aleksa”.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosječna cijena kilograma pšeničnog bijelog brašna u julu ove godine iznosila je 1,86 KM, što je za 0,59 KM više nego u istom mjesecu lani. Potrošači u Srpskoj sada za kilogram bijelog hljeba u prosjeku plaćaju 2,95 KM, a prošlog ljeta je koštao 40 feninga manje. U istom periodu lani, kilogram polubijelog hljeba u prosjeku je koštao 2,63 marke, a u julu ove godine cijena je dostigla 3,20 KM.

Potražnja

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković rekao je da je žetva na području Posavine završena i da su prinosi od pet do devet tona po hektaru, ali da poljoprivredni proizvođači imaju problem sa plasmanom roda pšenice.

– Bez obzira na sve probleme, poput suše, imamo i problem sa plasmanom roda pšenice. Došlo je do pomaka kada je riječ o pitanju porasta cijena, ali i do smanjenja potražnje za ovom žitaricom – naveo je Marinković.

(Glas Srpske)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *