Nakon 15. jula počinje masovna imunizacija u Srpskoj /VIDEO/

U Srpsku 15. jula stižu ranije plaćene količine kineskih vakcina protiv koronavirusa nakon čega će krenuti masovna imunizacija stanovništva. Neće više biti ugovaranja termina, otvoriće se više punktova u svim oštinama i radiće se vakcinacija 12 časova dnevno.Vlada RS neće raskidati ugovor o nabavci ruske vakcine “sputnjik ve” uprkos kašnjenjima u isporuci. U BiH danas 17 novozaraženih, 16 u Federaciji i jedno lice u Srpskoj. Danas nije bilo smrtnih slučajeva.BiH je od danas na “zelenoj” listi za ulazak u Austriju.

U RS je izvršeno  testiranje 217 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona  potvrđen je kod jedne muške osobe, starije životne dobi iz Banjaluke. Nije prijavljen ni jedan smrtni slučaj. 

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić rekao da će od ponedjeljka u Srpskoj  početi veća  kampanja , s obzirom na to da su količine vakcina takve da omogućavaju vakcinaciju građana bez obzira kojoj kategoriji pripadaju.

Nastavljena je revakcinacija stanovništva u Kantonu Sarajevo, starija populacija je prioritet. Dok se jedni nadaju da će vakcine doći, drugi su se vakcinisali izvan BiH.

Sve zemlje zapadnog Balkana od danas se nalaze na epidemiološkoj “zelenoj” listi Austrije, čime su olakšana putovanja građanima tih zemalja i putnicima koji dolaze iz tog regiona. Ova odluka odnosi se i na držvaljane BiH, koji prilikom ulaska u Austriju moraju da posjeduju sertifikat o vakcinaciji, sa vakcinama koje je priznala Evropska agencija za lekove – Fajzer, Moderna, Astra Zeneka i Džonson i Džonson i kineski Sinofarm i Sinovak.Ruski Sputnjik austrijske vlasti ne prihvataju.

Nadležni u Srbiji kažu da je nizak stepen vakcinacije, te da je moguće pogoršanja situacije već tokom ljeta. Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže za RTS da je u Srbiji do sada vakcinisano 48,4 odsto ljudi, kao i da nisu zadovoljni procentom odziva mladih za vakcinaciju.

Sa ovako niskim procentom imunizacije mladih i sa delta sojem koji će tek pokazati svoju jačinu za nekih mjesec, neminovan je četvrti talas koji će vjerovatno doći čak i prije jeseni, upozorava Đerlek.

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš rekao je da su analize 188 uzoraka zaraženih virusom korona pokazale da 54,1 odsto čini alfa, a 43 odsto delta soj. Trenutno u svijetu ima preko 2000 različitih sojeva s obzirom na mutacije, a delta soj ima 15 ili 18 mutacija, ali su četiri ključne. Informacije iz Izraela su zabrinjavajuće, skok novooboljelih bez obzira što je 60% populacije vakcinisano  s obje doze.

U Kliničkom centru Crne Gore trenutno nalazi se devet pacijenata sa kovid-19 infekcijom od kojih je pet životno ugroženo, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *