Kampanja vađenja industrijskog krompira – U Semberiji podbacio rod /VIDEO/

Teška i sušna, bila je ovo godina borbe za rod i kvalitet industrijskog krompira. Oni koji su navodnjavali oranice prošli su bolje, međutim pad prinosa je evidentan, ali kvalitetom krompira za industriju mogao bi biti zadovoljan i Mirsad Crnogorac. On je krompir priča dva puta zalio 

Suša je prouzrokovala probleme u biljnoj proizvodnji koja se odvijala na otvorenim poljima. Zahtijevala je i proizvodnja industrijskog krompira dodatna ulaganja kako u navodnjavanje gdje je bilo mogućnosti, tako i u zaštitu od insekata, kojima su izvijesno je, vreli ljetni dani jedino prijali.

Da li će pokriti troškove, znaće kažu proizvođači kada svedu poslove. Ističu značaj organizovane proizvodnje jer ih čeka siguran kupac i ugovorena cijena, kako u rodnoj tako i u nešto lošijoj godini.

Sijali su ove godine po prvi put eksperimentalno i sortu “Fontane”, koju karakteriše kvalitet i krupnoća ploda i koja bi mogla ubuduće zagospodariti na većoj površini.

U zadruzi očekuju da će fabrici pomfrita u Srebrenici sa semberskih polja ove godine isporučiti oko 1.000 tona krompira. Priča ide u pravcu da se na području šire regije zaokruži proces proizvodnje sjemenskog materijala sve do gotovog proizvoda – pomfrita.

Kampanja vađenja krompira, počela je u Semberiji sedam dana kasnije u odnosu na lane, s obzirom da je kišovito i nestabilno proljeće odlagalo sjetvu. Proizvodnja krompira za potrebe industrije privukla je zadruzi Agrofarmer veći broj kooperanata, pa je kompletna proizvodnja postavljena na površini od 1.200 dunuma.

Organizovana proizvodnja industrijskog krompira godinama unazad pokrenula je i određene investicije. Nabavljane su mašine i oprema koje su u mnogome nadomjestile nedostatak radne snage i omogućile bolji učinak zahtjevnih radova.

Uprkos suši koja je kod nekih proizvođača gotovo nulirala rod krompira, biće na pojedinim parcelama i rekordnih rezultata. Ciklus prerade je u toku pa će i posla na vađenju krompira vjerovatno biti sve do oktobra mjeseca.

Uz petogodišnji angažman zadruge koja je osigurala tržište, proizvodnja krompira se vratila u Semberiju, a da bi se u ovom kraju i održala, s obzirom na sve teže uslove proizvodnje usljed klimatskih promjena, dobro bi došla kaže Bogaljević onima koji su se ozbiljno prihvatili ovog posla i podsticajna podrška od strane lokalne zajednice.

Cijena industrijskog krompira je ustaljena s obzirom da se i dogovara na samom startu proizvodnje. S druge strane ove se godine zbog nedostatka konzumnog krompira na tržištu desilo pomjeranje cijena, pa je i računica koja bi zadržala ovu proizvodnju na području Semberije jasna.

Vođeni neslavnim prošlogodišnjim iskustvom ove su godine Semberci zasijali manje površine konzumnim krompirom, ono što je proizvedeno do sada je i gotovo prodato.

Podrška zadrugarstvu i organizovanoj proizvodnji u Srpskoj stiže iz resornog ministarstva. Rad i ove u Janji podržan je sredstvima ministarstva poljoprivrede Srpske.

S toga ostaje na listi prioriteta izgradnja skladišnog prostora i hladnjače što bi poljoprivrednike okupljene u ovoj zadruzi pov elo ka sigurnijoj konkurentnosti i boljoj zaradi na tržištu.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *