Mljekari zadovoljni podsticajima, ali ne i cijenom mlijeka koja nije značajnije rasla /VIDEO/

Ratarska i stočarska proizvodnja održavaju jedna drugu na imanju Zlatka Jokića u Velikoj Ilovi kod Prnjavora. Primarna je ističe domaćin proizvodnja mlijeka i naglašava da se okrenuo organskoj proizvodnji koja je sve zastupljenija u poljoprivredi, uz konstantan rast broja proizvođača.

Zlatko je odlučio da se okrene novom načinju organizacije posla na svom poljoprivrednom gazdinstvu. Na njegovoj farmi je 120 grla, a na muži je trenutno oko 50 krava, pa dnevno isporuči od 1.300 do 1.500 litara mlijeka.

I dok nastoje da održe farme a s njima i proizvodnju, mljekare širom Srpske muči aktuelna cijena mlijeka koja ne pokriva sve veće troškove u zahtjevnom poslu.

-Svi mi u sektoru ove proizvodnje imamo želju da u ovom poslu ostvarimo i neku dobit, ističe Jokić govoreći o realnoj cijeni mlijeka koja bi bar u nekom smislu pokrila dio troškova, što sada evidentno je nije slučaj.

Imanje i farmu Jokića obišao je i resorni ministar Boris Pašalić. Ističe da u sektoru proizvodnje mlijeka ima poteškoća jer cijena mlijeka u konačnici nije značajnije rasla u odnosu na cijene inputa. Napominje da se gotovo polovina republičkog agrarnog budžeta usmjerava mljekarskom sektoru. očekuje da će i prerađivači mlijeka u ovoj situaciji reagovati.

-Republička premija po litru proizvedenog i predatog mlijeka na farmama u Srpskoj iznosi 0,25 pfeninga i isplaćuje se svakog prvog u mjesecu, podsjeća Pašalić.

S druge strane podsticaji ističe domaćin Jokić znače proizvođačima i posebno ističe onaj koji se usmjerava za modernizaciju opreme i radnih mašina kroz Pravilnik o kapitalnim investicijama.

Govoreći o kapitalnim ulaganjima na svom gazdinstvu Zlatko napominje da je on ove godine investirao u nabavku dvije priključne mašine, kao i za nabavku određene opreme za šta će izdvojiti ovaj proizvođač oko 100.000 KM.

Podsticaji u poljoprivredi za proizvođače predstavljaju opdređenu sigurnost ili kako to i sami znaju reći često i jedinu zaradu u poslu koji u velikoj mjeri zavisi od klimatskih promjena i stanja na tržištu. Resorno ministarstvo stimuliše i organsku proizvodnju tako što, uz redovne mjere koje daje svim poljoprivrednicima, za kapitalne investicije i unapređenje proizvodnje imaju i posebnu liniju podsticaja po hektaru za organsku proizvodnju.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.