Zaštita usjeva od korova, bolesti i štetočina na proizvodnim poljima /VIDEO/

Savremena tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji podiže nivo kvaliteta obavljenog posla u atarima i presudni je faktor koji pri agrotehničkom kalendaru utiče na proizvodne rezultate. Ukoliko se tretmani zaštite ne obave na vrijeme, korovi mogu narušiti harmoniju na njivama.

Adekvatan odgovor u vidu preparata MEDEYA ponudila je  poljoprivrednim proizvođačima kompanija Agromarket.

Stručnjaci ističu značaj obavljanja tretmana protiv korova na parcelama pod najrasprostranjenijom kulturom na ovim područjima – kukuruzom. Uspjeh u borbi sa štetnim korovima postiže se primjenom preparata Mont i Terbis, a važno je istaći da je i poljoprivrednicima u BiH dostupan i novi preparat Medeya koji rješava problem širokolisnih i uskolisnioh korova u kukuruzu.

Sezona je poljoprivrednih radova na otvorenom, pa je ovo doba godine predodređeno i za obavljenje tretmana zaštite strnih žita – pšenice i ječma od bolesti, insekata i korova. Široka je paleta preparata koje je Kompanija Agromarket distribuisala ka poljoprivrednim apotekama i poljoprivrednicima na domaćem tržištu, čijom se primjenom rješavaju problemi u usjevima.

Govoreći o zaštiti strnih žita Vujević ističe da se kroz faze rasta i razvoja treba pratiti stanje na njivama, kako bi se na vrijeme pristupilo i zaštiti klasa od fuzarijuma. Naglašava da se prva zaštita ozimih usjeva obavlja s ciljem suzbijanja bolesti lista, poput pepelnice, rđe i septorije, dok druga zaštita na njivama pod pšenicom podrazumijeva tretmane protiv fuzarioznih oboljenja klasa.

Zbog aktuelnih cijena mineralnih đubriva skuplji su i radovi u poljoprivredi, pa se proizvođači sve više okreću primjeni vodotopivih Fitofert đubriva iz Agromarketove palete.

Usljed kolebljivih vremenskih pirlika tokom aprila mjeseca veća je i zabrinutost poljoprivrednika kako će se agroekološki uslovi odraziti na stanje kultura na otvorenom. Stručnjaci sugerišu proizvođačima da tretmane u usjevima strnih žita obavljaju tek kada su dnevne temperature vazduha iznad osam stepeni Celzijusovih.

Naročito su ovih dana bilježene niske temperature u jutarnjim satima, ipak ratari koji su odabrali da zasiju hibride kukuruza koji su obogaćeni biostimulatorima za klijanje i nicanje biljaka ne brinu.

Proizvodna polja širom Semberije krasi uljana repica koja je u fazi cvjetanja. Ovu je kulturu trebalo u prethodnom periodu zaštititi od sjajnika, kako bi se formirala zdrava mahuna i da bi se osigurali prinosi.

Agromarket u BiH posluje sa svoja tri distributivna centra u Bijeljini, Banjaluci i Sarajevu, tako su i poljoprivredne apopteke širom zemlje snabdjevene lepezom proizvoda koje ova kompanija distribuira ka domaćem tržištu s ciljem unapređenja domaće poljoprivredne proizvodnje koja se iz sezone u sezonu suočava sa izazovima klimatskih promjena.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *