April na gazdinstvima semberskih domaćina; Brinu o farmama, stanju pšenice i jagode u atarima /VIDEO/

Na gazdinstrvima semberskih domaćina s proljeća kada se budi vegetacija, radi se kao u košnici. Posla ima kako na otvorenim poljima, tako i u plastenicima te na farmama. Oni koji uz to proizvode i jagodu imaju i brigu više, kako ovu kulturu pripremiti i očuvati rod za predstojeću majsku berbu. Aprilska jutra su hladna, pa se na imanju Vakčića u Maloj Obarskoj prati i stanje zasijanog rasada povrća.

Uzgaja on u atarima i jesenji kupus, priznaje da se prošle godine na ovoj kulturi moglo zaraditi, ipak podsjeća na ono što je i jesenas govorio, da će taj prihod nulirati skupo zasnivanje proizvodnog ciklusa u poljoprivredi već ovog proljeća.

I on kao i svi koji se poljoprivrednom bave, ističe problem veoma visokih cijena mineralnih đubriva. Dodaje da su cijene hemije i sjemenske robe ostale na približno istom nivou kao i lane i sa tim se gazdinstva kaže mogu nositi. Ova prva stavka je dodaje veliki problem, s obzirom na ulogu đubriva u kompletnim proizvodnim rezultatima.

April mjesec je u svojoj posljednjoj dekadi, jagoda na području Semberije za sada odolijeva prohlasdnim jutrima, ipak upravo će vremenski nestabilan april uticati na pomjeranje rokova zrenja i berbe mirisnih crvenih plodova.

Nisu veća ulaganja zaobišla ni proizvodnju jagode, pa već je sada jasno da će i cijene gotovog proizvoda biti veće, što će na kraju na žalost platiti proizvođači.

-Inače sam optimista, ali situacija na tržištu i u samoj proizvodnji ni izbliza nije sjajna, kaže Vakčić. Dodaje da zasad jagode na svom imanju nije značajnije proširivao, ali da je radio na uvođenju novih sorti. Ipak od one čiji rasadni materijal proizvodi u vlastitoj režiji očekuje najviše. Ističe da je sve snage i znanje potkovano iskustvom položio na kvalitet u proizvodnji.

Sorta jagode kleri, najzastupljenija je u zasadu jagode Vakčića. Nije najrodnija ali ima dobru prođu na tržištu, kaže on.

Do prije dvije godine uzgajao je Đorđe i malinu, od ove je proizvodnje kaže odustao. S obzirom na to da su poskupljena postala neminovnost, i malinari u Srpskoj ovih dana najavljuju korekcije cjenovnika, pa će kupci po svemu sudeći za kilogram “crvenog zlata” izdvajati duplo više nego lani, odnosno i do 15 maraka. Voćarima problem predstavlja nedostatak radne snage, a jasno je kažu da će i dnevnica ove godine morati da bude veća stavka.

Na gazdinstvima se uglavnom svaštari u poljoprivredi, pa jedna proizvodnja podiže i finansira drugu u zavisnosti od cijena i stanja na tržištu. Drži Vakčić i tovnu junad i ovce. Cijene žive stroke su otišle gore, a uz hranu koju za stoku obezbjeđuje i proizvodi u svojim atarima, trenutno aktuelne cijene stoke pokrivaju troškove kaže naš sagovornik.

Proljećnu sjetvu kukuruza obavio je kaže na vrijeme, prati i stanje pšeničnih polja kojima je ističe više nego zadovoljan.

Ostaje nam da radimo i da sačekamo šta nam tržište sprema u sektoru agrara, zaključuje naš sagovornik.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.