Ministri iz FBiH ponovo protiv zaštite domaće proizvodnje; Poljoprivrednici ogorčeni /VIDEO/

Došlo je do razdora i među poljoprivrednicima u BiH, jedni podržavaju politiku drugi ne kaže Nedžad Bićo. Podržavaju one koji su voljni da zaštite domaću poljoprivrednu proizvodnju uz sve već mjesecima javnosti predočene mogućnosti.

U stavu da se zaštiti domaća proizvodnja u BiH smo jedinstveni, naglašava Savo Bakajlić.

Uprkos porukama poljoprivrednika uoči sjednice Savjeta ministara protekle sedmice, zbog koje su nadajući se usvajanju odluke o uvođenju zaštitnih mjera odustali poljoprivrednici od protesta i blokada graničnih prelaza, nije se dan kasnije desilo ništa novo. Iz Sarajeva su stigle za domaću poljoprivredu loše vijesti. Na Savjetu ministara, po ko zna koji put u posljednjih mjesec dana ministri iz Federacije BiH nisu podržali zaštitu domaće proizvodnje.

Čini se da je došlo vrijeme da se štitimo sami, kažu poljoprivrednici, razočarani stavom kojeg se čvrsto drže pojedini ministri.

Nadležnima bi prioritet trebalo da bude održivost sela i domaće poljoprivredne proizvodnje, ipak u praksi tvrde poljoprivrednici nije tako, uvoznički lobi kako kažu je sve jači, a primarna proizvodnja sve slabija.

Ne proizvodimo dovoljno hrane ni za vlastite potrebe, ali suočeni smo sa nemogućnosti plasmana, dok na naše tržište širom otvorenih granica stiže sve i svašta iz uvoza, Evropa je svoju proizvodnju i proizvođače zaštitila, kažu proizvođači.

Neka domaće tržište potroši ono što mi proizvodimo, pa onda neka se država okreće uvozu, poručuju jasno onima koji ne podržavaju uporno uvođenje zaštitinih mjera, poljoprivrednici iz BiH.

Da li je na pomolu nova blokada budžeta BiH po uzoru na prošlu godinu, pitanje je koje se nameće nakon što ni prekjuče Savjet ministara nije usvojio odluku o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na period od dvije godine, kojom bi se zaštitila domaća proizvodnja. To što je poljoprivredna proizvodnja većim dijelom zastupljena u Republici Srpskoj ne treba odmah da bude razlog da političari iz FBiH rade na štetu poljoprivrednika i domaće proizvodnje, moglo se čuti u političkim krugovima u Srpskoj.

I dok se koplja lome oko uvođenja zaštitnih mjera, nadležni u Srpsakoj nastoje održati svinjarsku proizvodnju, koja se guši mjesecima un azad, pa su ovih dana uzgajivačima isplatili 675.400 KM premije za interventni otkup svinja. Ovom uplatom poljoprivrednicima je u Republici isplaćeno 12,6 miliona KM za podsticaje iz 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

One thought on “Ministri iz FBiH ponovo protiv zaštite domaće proizvodnje; Poljoprivrednici ogorčeni /VIDEO/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *