Ministarstvo sufinansira polisu osiguranja proizvodnje /VIDEO/

Poljoprivredna proizvodnja posljednjih godina izložena je brojnim rizicima koji uporno nuliraju prihode na poljoprivrednim gazdinstvima. Iz Ministarstva poljoprivrede Srpske pozvali su poljoprivredne proizvođače da osiguraju svoju proizvodnju, a Ministarstvo će poručuju plaćati 60 odsto iznosa polise.

U Republici Srpskoj objektivna potreba za osiguranjem poljoprivrede veoma je velika. Dok potencijalni rizik po stočarsku proizvodnju predstavljaju bolesti te nepredviđene okolnosti, u sektoru biljne proizvodnje i voćarstva najveće probleme posljednjih godina priređuju izražene klimatske promjene koje prati pojava olujnog nevremena, grada, mraza, suše i poplava, a sve ovo za posljedicu ima ogromne gubitke u agraru. Upućen je i poziv proizvođačima u Srpskoj da osiguraju svoju proizvodnju, a Ministarstvo će plaćati 60 odsto iznosa polise.

Da nema opravdanja za neosiguravanje proizvodnje, jer je i ove godine značajna podrška resornog ministarstva u tom segmentu, kažu i semberski poljoprivredici.

Podsjetimo, subvencionisanje, odnosno sufinansiranje premije poljoprivrednog osiguranja, uvedeno je u Republici Srpskoj 2010. godine, i to po osnovu Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela. Kako bi teret troškova poljoprivrednicima po ovom osnovu sveli na minimum u subvencionisanje osiguranja uključile su se i lokalne zajednice.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *