Kako se zaštititi od prevare prilikom kupovine i prodaje na internetu /VIDEO/

Udruženja potrošača zatrpana su prijavama građana koji su žrtve prevara u onlajn trgovini. Tako se sve češće postavlja pitanje kako se zaštititi od prevare prilikom kupovine i prodaje na internetu.

Koliko se poštuje Zakon o zaštiti potrošača, pitanje je koje se sve češće nameće jer su, kako sami kažu, potrošači često suočeni sa različitim situacijama i problemima na otvorenom i slobodnom tržištu.

Na prava potrošača već dvije decenije od kada je osnovano u Bijeljini, uporno ukazuje Udruženje “Zvono”.

Od pandemijskih godina naročito je među populacijom prisutan trend kupovine preko interneta. A upravo zbog nedovoljnog poznavanja funkcionisanja internet prodaje i onlajn kupovine osobe starije životne dobi nailaze na razne prevare, pa su i Udruženja zatrpana takvim prijavama potrošača. Postoje online trgovine koje su registrirane i legalno rade, ali postoje i one na čijim su stranicama upisani nepostojeći brojevi i adrese, kažu u udruženjima potrošača.

Govoreći o stanju na tržištu Vasilić napominje da svjedočimo gotovo stalnom rastu cijena i naglašava da je takozvani “tihi rast cijena” veći problem.

Udruženja potrošača u Srpskoj pozdravljaju uredbu o određivanju marže u prometu proizvoda koju je usvojila Vlada Srpske kojom će oko 500 proizvoda biti jeftinije, međutim insistiraju i na promjeni stope PDV-a.

Podsjetimo, Vlada Republike Srpske donijela je 4. aprila, uredbu o ograničavanju marže za osnovne životne namirnice u kojoj se nalazi 29 različitih artikala, dok će cijene za oko 500 proizvoda u Srpskoj biti snižene.Uredba će važiti do 30. juna ove godine.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *