Minić: Za poljoprivrednike u narednoj godini 180 miliona KM

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da će poljoprivrednici u Srpskoj u narednoj godini moći da računaju na podsticaje od čak 180 miliona KM, te naglasio da je cilj proizvesti maksimalnu količinu hrane sa obradivih površina uz primjenu savremenih agrotehničkih mjera.

Minić je rekao novinarima da je danas u Banjaluci saslušao želje, potrebe i prijedloge poljoprivrednika kada je riječ o pravilniku o raspodjeli sredstava za razvoj i podsticaj poljoprivrede u narednoj godini.

“Imamo podršku poljoprivrednih proizvođača i smanjićemo donje limite da obuhvatimo što više korisnika. Očekujemo da ćemo kroz to povećati broj korisnika podsticajnih sredstava iz budžeta Vlade za oko 5.000. To je aktivan odgovor na sve što se dešava na tržištu”, rekao je Minić u Banjaluci nakon sastanka sa predstavnicima republičkih udruženja poljoprivrednika.

On je rekao da se ozbiljno razmišlja da se ne napravi zastoj u intenzivnom razvoju poljoprivredne proizvodnje kada je riječ o kapitalnim ulaganjima.

“Zatražio sam od svih poljoprivrednih proizvođača da ne bude zloupotreba podsticaja pri nabavci mehanizacije i slično. U tom smislu obećavam rigoroznu kontrolu u cilju da novac koji imamo usmjerimo na način da efektivno odgovorimo na sve udare tržišta, stanja i potrebe. Teško vrijeme zahtijeva veliku ozbiljnost, mjere i kontrolu”, rekao je Minić.

On je ocijenio da će resorno ministarstvo sa poljoprivrednim proizvođačima biti partner i u smislu da se radi na tome da imaju organizovani otkup svojih proizvoda za industrijsku preradu, odnosno da dobiju sigurnost u proizvodnji.

“Činjenica je da će naredne godine akcenat biti na energiji i na hrani. Moramo proizvesti maksimalnu količinu hrane sa naših parcela i obradivih površina uz primjenu savremenih agrotehničkih mjera i podsticaja”, rekao je Minić.

On je izrazio nadu da na tom planu neće biti prekomjernog uvoza iz Evrope, već da će biti korišteni domaći proizvodi.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *