Milunović: Opravdana odluka Vlade o povećanju najniže plate u iznosu od 650 KM

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović rekao je da je opravdana odluka Vlade Republike Srpske o najnižoj plati u Srpskoj od 650 KM.

“U Republici Srpskoj je za maj za 10 odsto predviđeno povećanje plata u javnom sektoru, penzija i svim boračkim kategorijama. Ova mjera Vlade će donekle ublažiti posljedice po ekonomiju i standard građana Republike Srpske”, rekao je Milunović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Komentarišući protivljenje Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske tome da najniža plata u Srpskoj bude 650 KM zbog čega su pokrenuli inicijativu za ocjenu ustavnosti ove odluke Vlade pred Ustavnim sudom Srpske, Milunović je rekao da će Ustavni sud odlučiti da li je inicijativa osnovana.

Milunović, koji je i predsjednik Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske, rekao je da ranije nije održana sjednica Savjeta jer predstavnici Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske nisu podržali dnevni red i da se raspravlja o najnižoj plati u Srpskoj.

“Vlada Republike Srpske je u skladu sa svojim ovlaštenjima donijela odluku o najnižoj plati koja je zakonita, ispravna i moralna”, naglasio je Milunović.

Govoreći o izmjenama Zakona o zapošljavanju stranaca, koji će biti razmatran na predstojećoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, Milunović je naveo da izmjene ovog zakona neće uticati na broj radnih kvota za zapošljavanje stranaca koje se utvrđuju svake godine, a koje su u nadležnosti entiteta.

“Izmjena ovog zakona se odnosi na tehničku mogućnost da stranci mogu izvaditi ljekarsko uvjerenje o radnoj sposobnosti u svojoj zemlji, a odnosi se na zemlje sa kojima BiH ima vizni režim”, pojasnio je Milunović.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *