Milanović: Dodikova inicijativa dobronamjerna /VIDEO/

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik juče je izjavio da je situaciju u BiH moguće riješiti kroz posredovanje predsjednika Turske Redžepa Taipa Erdoana, Srbije Aleksandra Vučića i Hrvatske Zorana Milanovića, koji bi mogli da doprinesu da se održi dijalog.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da smatra dobronamjernom inicijativu Milorada Dodika da o budućnosti BiH treba da razgovaraju zvaničnici Turske, Srbije i Hrvatske. Međutim, dodao je on, ta inicijativa nije realna, jer ostali članovi Predsjedništva BiH ne misle isto kao Dodik.

Milanović je izjavio da Dejtonski sporazum nije propao ali se krši, te da on nije za novi Dejton već pridržavanje onog što je “zapisano”.

Vi nećete slomiti Republiku Srpsku, možemo misliti što god hoćemo, ne možemo osuditi cijeli narod, to je realnost, kazao je Milanović. Dodao je da protivljenje Kine i Rusije imenovanju Kristijana Šmita može “otupiti” međunarodne napore u BiH.

Oglasio se i lider SDA Bakir Izetbegović. Nikakvih novih dogovora o budućnosti Bosne i Hercegovine, onakvih kakve traži Milorad Dodik i u formatu u kojem ih traži, neće biti, kazao je Izetbegović.

“O budućnosti Bosne i Hercegovine se neće pregovarati, ali će se razgovarati i to isključivo u institucijama države Bosne i Hercegovine, odnosno u Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini. U tim je razgovorima dobrodošla je podrška prijatelja iz međunarodne zajednice, ali sigurno ne u formatu kojeg predlaže Milorad Dodik”, poručio je Izetbegović.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.