Marš “Besmrtnog puka” u Banjaluci i polaganje vijenaca na Trgu palih boraca /VIDEO/

U Banjaluci su, u okviru obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, položeni vijenci i cvijeće na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca.

U ime institucija Republike Srpske vijenac je položio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, u pratnji srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović,

predsjednika Narodne skupštine Srpske Nenada Stevandića i predsjednika Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Danijela Egića.

Vijenac je položio i generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić, ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov.

Cvijeće na spomenik položili su i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, delegacija SUBNOR-a Republike Srpske, delegacija Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić, te predstavnici Vlade Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH, te preživjeli jasenovački logoraši i građani i potomci.

Prije polaganja vijenaca upriličen je tradicionalni marš “Besmrtnog puka”, u kojem su, osim brojnih građana i članova SUBNOR-a, učestvovali i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, ministri u Vladi Srpske, ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, predstavnici Srpske na nivou BiH, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske.

Učesnici marša su se kretali od Parka Petar Kočić do Trga palih boraca, te nosili fotografije svojih predaka, učesnika borbe protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj dan 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi, koji je u istoriji čovječanstva bio najmasovniji, a po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod bio je predvodnik borbe protiv fašizma na prostoru bivše Jugoslavije i podnio najveće gubitke, a Sovjetski Savez dao je najveći doprinos u slamanju fašizma.

Bivša Jugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala je najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRJ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *