Lopare, Ugljevik, Sapna, Teočak i Čelić do kraja 2023. čisti od mina

U Loparama je juče održan sastanak predstavnika Centra i pet opština koje obuhvataju područje planine Majevice, a u kojima će biti sproveden projekat uklanjanja mina.

Direktor Centra za uklanjanje mina BiH Saša Obradović je rekao Srni da projekat koji se realizuje uz pomoć njemačke Vlade prediviđa da pet opština bude očišćeno od mina do kraja 2023. godine, što je nastavak dobre saradnje načelnika tih opština.

“Nadam se da ćemo ovim uraditi jedan `Via Majevica` projekat, kako smo ga mi nazvali i zajedno sa OEBS-om omogućiti stanovništvu bolji razvoj turizma, poljoprivrede i šumarstva gdje su kapaciteti trenutno blokirani”, naglasio je Obradović.

Goran Ždrale, iz Regionalne kancelarije Pale Centra za uklanjanje mina BiH, rekao je da je opština Lopare jedna od najugroženijih kada je pitanju minski problem, gdje sumnjiva opasna površina na mine iznosi 4,2 kilometra kvadratna.

On je naveo da su prošle godine u saradnji sa lokalnom zajednicom i Šumskim gazdinstvom “Majevica” definisani prioriteti na osnovu čega je pripremljen projekat “Lopare dva” koji obuhvata šire područje Jablaničke rijeke i spreman je za realizaciju.

“Planiramo raditi još dva projekta za ovu lokalnu zajednicu, kojima bi sve sumnjive površine na mine u opštini Lopare bile obuhvaćene. To je od sjevera potez Mirosavci – Brusnica i dio drugog projekta obuhvatio bi Pipere, sa pojedinačnim lokacijama na južnom dijelu opštine”, dodao je Ždrale.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Lopare Željko Kerović istakao je da će područja ovih lokalnih zajednica, koje učestvuju u projektu, biti očišćena od mina do kraja 2023. godine.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *