Lavrov: Podržavamo Dejton, pokušaj njegovog rušenja može izazvati rizik

Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov izjavio je u Istočnom Sarajevu da Rusija podržava principe Dejtonskog sporazuma i poziva sve da poštuju ovaj sporazum, te da svaki pokušaj njegovog rušenja može izazvati najozbiljnije rizike i posljedice.

“Prije 25 godina je potpisan Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, Dejtonski sporazum. Mi smo bili jednakog mišljenja danas, imamo zajednički stav da je Dejton temelj funkcionisanja BiH, treba poštovati njegove temeljne principe, ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta”, izjavio je Lavrov u Istočnom Sarajevu.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa zvaničnicima Srpske i srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom istakao da su imali veoma konstruktivane pregovore, koji su prošli u prijateljskoj atmosferi.

Lavrov je naglasio da je Republika Srpska dobar partner Rusije, te da imaju bliske, tjesne i povjerljive veze koje visoko cijene i da su za saradnju u interesima naroda Rusije i BiH i stabilnost u zemlji.

On je istakao da je primljena na znanje odluka Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, te da Rusija smatra da je ova odluka ispravna.

Lavrov je dodao da se sa Dodikom vidio u junu ove godine, pričali su telefonom više puta, te izrazio zadovljostvo što je danas u Istočnom Sarajevu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *