Marica Gajić i Miralem Pjanić najbolji sportisti BiH

Košarkašica Marica Gajić i fudbaler Miralem Pjanić najbolji su sportisti BiH za 2020. godinu, odlučio je jednoglasno žiri jubilarnog 20. Izbora najboljeg sportiste BiH, u organizaciji “Nezavisnih novina” i BHRT-a.

Ove godine žirijem je predsjedavala proslavljena košarkašica Slađana Golić, a manifestacija je zbog pandemije virusa korona emitovana iz studija BHRT-a, bez prisustva publike, kao i na portalu “Nezavisnih novina”.

Fudbaler “Barselone” Miralem Pjanić je prvi put u karijeri stigao do ovog priznanja, nakon što je u godini na izmaku osvojio četvrtu titulu sa torinskim “Juventusom”, a onda “ispunio snove” potpisavši za slavnu “Barselonu”.

Zahvalivši se na priznanju, Pjanić je istakao da je sezona sa “Juventusom” bila vrlo uspješna i da je prelazak u “Barselonu” kruna njegove karijere.

“Nadam se da će u budućnosti biti još mnogo uspjeha”, istakao je Pjanić.

Košarkašica Marica Gajić, koja je u nekoliko posljednjih godina redovno ulazila u top tri najbolje sportistkinje, ove godine je ponijela titulu najbolje.

Gajićeva je i ove godine blistala na parketima, posebno u dresu reprezentacije BiH koja se nalazi na pragu Evrobasketa, dok je, kada je riječ o klupskoj karijeri, napravila veliki transfer potpisavši za najbolju špansku ekipu “Avenidu”, sa kojom igra i Evroligu, a osvojila je i Super kup Španije.

Ona je zahvalila svima koji su bili uz sportiste u ovoj teškoj godini, kao i BHRT-u i “Nezavisnim novinama”, te žiriju koji ju je izabrao za najbolju sportistkinju BiH.


“Ova godina je gotovo iza nas, nadam se da će naredna biti još bolja, iako je i ova bila jako uspješna. Nadam se da ćemo pobjedama protiv Švajcarske i Estonije potvrditi plasman na Evropsko prvenstvo”, naglasila je Gajićeva.

I ove godine su, tradicionalno, dodijeljene nagrade u ukupno 12 kategorija, a epitet najbolje ekipe ponijela je ženska košarkaška reprezentacija BiH, koja grabi ka plasmanu na Evropsko prvenstvo.

Kapitenu reprezentacije BiH u košarci Milici Deuri nagradu je dodijelila proslavljena košarkašica Razija Mujanović.

Deura je u ime reprezentacije zahvalla “Nezavisnim novinama”, BHRT-u i žiriju za ovu nagradu, koja će im, kako je rekla, biti podstrek za sve što ih očekuje naredne godine.

“Ova ekipa ima srca, zaslužuje ovu nagradu. Ja se nadam da ćemo uz dvije pobjede potvrditi plasman na Evropsko prvenstvo i tamo predstaviti BiH na najbolji mogući način”, poručila je Deura.

Nagrada za najboljeg trenera otišla je u ruke selektora ženske košarkaške reprezentacije BiH Gorana Loje.

“Najveća zahvalnost ide mom timu”, rekao je Lojo po uručenju priznanja, ističući da će ženska košarkaška reprezentacija BiH pobjedom nad Švajcarskom uspjeti da ostvari plasman na Evrobasket nakon 22 godine.

Za najperspektivniju sportistkinju i najperspektivnijeg sportistu proglašeni su mlada plivačka zvijezda Lana Pudar i talentovani teniser Marko Maksimović.


Nagrada za razvoj sporta pripala je jednoj od najznačajnijih sportskih organizacija u gradu na Neretvi – Sportskom savezu grada Mostara, a nagradu je primio Dženan Šuta.

Žiri je nagradu za fer-plej i sportskog uzora dodijelio nekada sjajnoj stonoteniserki Emini Hadžiahmetović.

Nagrade za životno djelo dodijeljene su legendama FK “Željezničar” i Košarkaškog kluba “Bosna” Zdenku Jeliću i Bošku Grubniću, te posthumno Siniši Kisiću i Sakibu Malkočeviću.

Nagrada za najbolju ekipu u sportu za invalide pripala je Košarkaškom klubu invalida “Vrbas”, dok je priznanje za najboljeg sportistu u sportu za invalide pripala atletičaru Omaru Bojčiću.

Srca čitalaca i posjetilaca portala “Nezavisnih novina” ove godine osvojio je plivač Ismail Zulfić.

Partner ove manifestacije je bio Olimpijski komitet BiH, dok je podršku pružilo Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *