Kovačević: SNSD osvojio više glasova nego sve opozicione stranke zajedno

SNSD je na proteklim Opštim izborima u BiH osvojio više glasova nego stranke opozicije zajedno, a upravo te stranke pokušavaju da ubijede javnost da su izbori pokradeni, istakao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

“SNSD je sam, bez koalicionih partnera, osvojio 29 mandata, a sve opozicione stranke oko 25”, naglasio je Kovačević na konferenciji za novinare u Banjaluci i ponovio da SNSD nema ništa protiv ponovnog prebrojavanja glasova, jer je pobjeda kandidata SNSD-a Milorada Dodika neupitna.

“Međutim, imamo problem sa tim kada neko donese odluku da se ponovo broje glasovi kršeći zakon. Vidjeli smo svi da je CIK BiH donijela nezakonitu odluku da se ponovo broje glasovi za predsjednika Republike Srpske”, rekao je Kovačević.

On je ukazao da imaju informacije i strahove da se u CIK-u spremaju na još jednu podvalu, a to je da proglase preliminarne rezultate samo za FBiH, a da to neće uraditi za Republiku Srpsku i čekaće još sedam dana za dodatnu manipulaciju i sluđivanje javnosti.

Kovačević je rekao da zavjerenička koalicija koju čine PDP, SDS i CIK sve vrijeme radi zavjeru s ciljem udara na Republiku Srpsku. “Mi ćemo imati sredstva kako da se protiv toga izborima. Ne postoje zakonske opravdanosti da se ponove izbori u Republici Srpskoj i građani su rekli šta je njihova volja”, rekao je Kovačević.

On je naveo da je u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu trenutno prebrojano oko 40 odsto ukupnih glasova iz Republike Srpske, te da je Milorad Dodik u vođstvu od 5.500 glasova u odnosu na Jelenu Trivć, dodajući da će na kraju ta razlika biti skoro 30.000 glasova u korist Dodika, kao što su i saopštili odmah nakon izbora.

“Odstupanja na ovom ponovnom brojanju u odnosu na prvo, iznose 0,8 odsto. Znači da je odstupanje manje od jedan odsto i manje nego prije dva dana kada je oznosilo 0,9 odsto”, rekao je Kovačević.

KOVAČEVIĆ: NEĆEMO DOZVOLITI PONAVLjANjE IZBORA ZA PREDSJEDNIKA

Savez nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ neće dozvoliti ponavljanje izbora za predsjednika Republike Srpske jer su građani Srpske 2. oktobra izabrali Milorada Dodika, poručio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je rekao da postoji bojazan da će Centralna izborna komisija /CIK/ BiH proglasiti preliminarne rezultate za Federaciju BiH /FBiH/, ali ne i za Republiku Srpsku.

“Imamo informacije i postoji bojazan da se u CIK-u spremaju za još jednu podvalu da će proglasiti preliminarne rezultate samo za FBiH, a za Republiku Srpsku neće još, već će čekati sedam dana u kojima će nastaviti sa manipulacijama, podvalama i ostaviti prostor za destabilizaciju Srpske i dalje sluđivanje javnosti”, rekao je Kovačević na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je rekao da su na 338 biračkih mjesta rezultati za Dodika i Trivićevu identični, te da je na 90 odsto prebrojanih biračkih mjesta odstupanje i za Dodika i za Trivićevu plus minus četiri.

Kovačević je rekao da je SNSD na osnovu do sada prebrojanih biračkih mjesta ustanovio određene vrste prevara koje brojači sada u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu pokušavaju da naprave.

“U trenutku kada rezultati izbora budu objavljeni, SNSD će uložiti prigovore i tražiti da se na 15 biračkih mjesta ponovo prebrojavaju i ponovo kontrolišu glasovi”, istakao je Kovačević.

Kovačević je naglasio da SNSD nema ništa protiv ponovnog brojanja glasova, ali da ima protiv nezakonitog načina na koji je CIK donio odluku o ponovnom brojanju glasova direktno kršeći zakon.

On je upozorio da, ukoliko se nastavi sa pokušajima destabilizacije Republike Srpske, neće biti formirana Narodna skupština, Vlada Srpske i ako ne bude usvojen budžet biće odluka o privremenom finansiranju, što bi moglo izazvati probleme kod povećanja penzija, boračkih i socijalnih davanja.

Kovačević je naglasio da je Dodikova pobjeda neupitna i da niko ničim ne može dovesti u pitanje tu pobjedu koju je osvojio glasovima građana Republike Srpske.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *