Koronavirus u BiH: U FBiH preminulo šest osoba, Srpska bez smrtnih slučajeva /VIDEO/

U Bosni i Hercegovini, prema posljednjim podacima, u posljednja 24 časa preminulo je šest osoba, svi sa prostora Federacije BiH. Potvrđena su ukupno 92 nova slučaja zaraze koronavirusom, od toga u FBiH 57, a u RS 35 novooboljelih. Broj novih otkrivenih slučajeva covida-19 u Bosni i Hercegovini u odnosu na broj testiranih ne pada već nekoliko mjeseci, a sve je rezultat nepoštovanja mjera, kažu nadležni.

U Republici Srpskoj izvršeno je testiranje 357 laboratorijskih uzoraka u posljednja 24 časa, a novi virus korona potvrđen je kod 35 osoba. Prema mjestu prebivališta, sedam osoba je iz Banjaluke, po četiri iz Bijeljine i Čelinca, po tri iz Zvornika, Teslića i Sokoca, po dvije iz Kneževa, Pala i Ugljevika, dok po jedno novozaraženo lice ima još pet lokalnih zajednica.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 185. U bijeljinskoj Kovid bolnici hospitalizovano je sedam (7) bolesnika. Oboljeli su sa srednje teškom kliničkom slikom.  Četvoro (4) bolesnika je na stalnoj, a troje na povremenoj kiseoničkoj terapiji.

Posmatrano prema uzrasnim grupama, najveći broj oboljelih u Republici Srpskoj je u dobi od 30 – 49 god,.Virus uporno ponavljaju iz Instituta za javno zdravstvone zna za rasu, pol, niti godine i apeluju na strogo poštovanje svih propisanih mjera.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH u protekla 24 časa prijavljeno je šest novih smrtnih ishoda. U protekla 24 časa, u Federaciji BiH testirana su 503 laboratorijska uzorka, od kojih je 57 pozitivno na korona virus.

U Kantonalnoj bolnici Zenica virusom korona je zaraženo šest anesteziologa, zbog čega se rade samo hitni hirurški operativni zahvati, stoji u saopštenju na sajtu ove bolnice.Direktor bolnice Rasim Skomorac rekao je za “Klix” da su o svemu informisali i kliničke centre u Sarajevu i Tuzli koji su spremni izaći u susret i pomoći Kantonalnoj bolnici Zenica ustupanjem radnog osoblja ili prijemom pacijenata.

Haotično je stanje i u čekaonici Opšte bolnice Sarajevo, zbog velike gužve nemoguće je držati distancu. U Mostaru koji posljednjih dana bilježi sve veći broj osoba zaraženih koronavirusom je alarmantno stanje, a virus je ušao i u Dom za stara lica na Tekiji.

 Broj novih slučajeva covida-19 u Bosni i Hercegovini ne pada već nekoliko mjeseci, a sve je rezultat nepoštovanja mjera, kažu nadležni i u Federaciji.

Ako se ovakva situacija nastavi, biće potrebno preduzeti restriktivnije mjere kako bi se epidemiološka situacija stavila pod kontrolu, smatra prof. dr. Jurica Arapović, infektolog i predsjedavajući Savjetodavnog tijela za zaštitu od zaraznih bolesti pri Federalnom ministarstvu zdravstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *