Obilježena slava Hrama u Mačkovcu

U Mačkovcu kod Lopara danas je obilježena Mala Gospojina, slava Hrama Rođenja Presvete Bogorodice koji 105 godina okuplja srpski narod majevičkog kraja.

Protojerej-stavrofor Stevo Jović, arhijerejski namjesnik tuzlanski, istakao je značaj saborovanja kod mačkovačke crkve za velike pravoslavne praznike.

“Održavala se i učvršćivala rodbinska i prijateljska veza, sklopljeni su mnogi brakovi tako što su momci poveli svoje buduće supruge sa tih sabora, a onda se izrodilo potomstvo”, rekao je sveštenik i izrazio nadu da će se ta tradicija nastaviti nakon što prođe epidemije virusa korona.

Nakon liturgije uslijedila je litija oko hrama, kao i parastos stradalima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a zatim i lomljenje slavskog kolača, koje su sveštenici obavili sa kumom ovogodišnje slave Radom Savićem, načelnikom opštine Lopare.

“Hramovi su mjesta našeg okupljanja, pomirenja i duhovnog okrepljenja za nove aktivnosti, za što bolji i predaniji rad, za nešto što donosi dobrobit našoj lokalnoj zajednici”, istakao je Savić.

On je rekao novinarima da je srećan zbog današnjeg okupljanja, iako postoje ograničenja vezana za epidemiološku situaciju, dodajući da su ona u potpunosti ispoštovana, a slava hrama obilježena kako i dolikuje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *