Kontrola garant zdrave hrane

U cilju zaštite zdravlja potrošača Republika Srpska u narednim mjesecima planira sprovesti kontrolu ostataka pesticida na proizvodima biljnog porijekla prema novom programu monitoringa koji je pripremilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kako bi domaći kupci bili sigurni da kupuju i jedu zdravu hranu, resorno ministarstvo je prema direktivama Evropske unije sačinilo dokument “Program monitoringa ostataka sredstava za zaštitu bilja za 2020. godinu” na osnovu kojeg će analizama biti podvrgnuto 19 biljnih proizvoda, poput mandarine, kruške, kivija, šljive, krastavca, paradajza, pasulja, krompira, karfiola, paprike, raži, riže i slično.   

U dokumentu stoji da će se analizama utvrđivati prisustvo čak 176 aktivnih materija poput fenamidona, bitertanola, akrinatrina i mnogih drugih. 

Načelnik odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede Saša Lalić kaže da program monitoringa ima nekoliko ključnih ciljeva, među kojima je prvi i osnovni zaštita zdravlja potrošača.

– Monitoringom želimo utvrditi kakva je hrana koju kupujemo na domaćem tržištu, da li odgovara maksimalno dozvoljenim ostacima pesticida koji su propisani pravilnikom ministarstva. Ne smije biti nedoumica u vezi sa pitanjem kakvu hranu jedemo tako da će kontrolama podlijegati kako domaći proizvodi tako i oni iz uvoza – rekao je Lalić.

Cilj programa je, navodi Lalić, da se utvrdi i da li se poljoprivredni proizvođači u Srpskoj pridržavaju dobre poljoprivredne prakse.

– Monitoring će pokazati da li domaći voćari i povrtari koriste sredstva za zaštitu biljaka po propisima za upotrebu. Proizvođači koji se ne budu pridržavali dobre poljoprivredne prakse snosiće odgovornost, a hrana koja bude sadržavala prekomjerne količine pesticida biće uništena ili vraćena uvozniku. Nije nam interes da bilo koga kažnjavamo ili uništavamo samo smatramo da potrošači imaju pravo da znaju šta jedu – naglasio je Lalić. 

Dodao je da bi program trebalo da bude objavljen u “Službenom glasniku” u prvoj polovini avgusta, te da će njegova primjena početi osam dana nakon  objavljivanja.

– Uzimanja uzoraka hrane obavljaće inspektori Republičke uprave za inspekcijske poslove, a analize će obavljati laboratorije ovlašćene od strane resornog ministarstva – naglasio je Lalić.

Podsjetio je da Srpska već godinama u saradnji sa Agencijom za bezbjednost hrane BiH i drugim nadležnim institucijama u zemlji vrši monitoring ostataka sredstava za zaštitu bilja po programu koji je donijela Agencija. 

– Ovo sada je prvi, samostalni program monitoringa koji donosi Republika Srpska na osnovu svojih zakona. Dokument je odlična osnova za sve dalje što ćemo raditi po pitanju bezbjednosti hrane. Srpska ima u potpunosti uređen zakonodavni okvir kada je u pitanju fiotosantarna oblast i to je veoma bitno za sve ljude koji ovdje žive i borave – smatra Lalić.

Plan je, kaže Lalić, da se narednih godina poveća obuhvat uzoraka hrane.

– Vidjećemo kako će se stvari odvijati ove godine, ali ako sve bude išlo po planu moguće da ćemo proširiti monitoring i na hranu životinjskog porijekla kao i proizvoda koji imaju duži rok trajanja, na primjer hrane za djecu ili maslinovog ulja – dodao je on.

Karantinski organizmi

Saša Lalić ističe da Srpska već pet godina sprovodi kontrolu karantinski štetnih organizama na bilju, te da na godišnjem nivou za te namjeni  izdvoji pola miliona maraka.

– Jedan od bitnih rezultata tog nadzora je na primjer zeleno svjetlo Evropske unije za izvoz našeg krompir na tamošnje tržište – rekao je Lalić. 

(GlasSrpske)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *