Konaković: Tužno je da SDA Republiku Srpsku smatra inostranstvom /VIDEO/

Savjet ministara usvojio je zaključak kojim se predlažu predstavnici BiH u međunarodnim finansijskim institucijama i to Svjetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondom /MMF/ i Evropskoj banci za obnovu i razvoj /EBRD/.

Ministarstvo inostranih poslova dostaviće ovaj prijedlog Predsjedništvu BiH u dalju proceduru odlučivanja, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković izjavio je danas da će Vlada Federacije BiH /FBiH/ biti formirana, da će premijer biti Nermin Nikšić i da postoji model koji će obesmisliti svaki pokušaj blokade.

Konaković je ponovio da većinu u Vladi FBiH imaju ministri iz HDZ-a, SBB-a i NiP-a i da u Vladi neće biti sprovođena politika koja je zemlju dovela na rub ponora.

“Ako budu blokirali i ako budu željeli zaustaviti život u FBiH mi imamo model kojim ćemo obesmisliti tu blokadu”, kaže Konaković.

Konaković kaže da, ako bude blokade, Kristijan Šmit “mora reagovati” jer je sam doveo do te situacije.

On je rekao da je kriza koja je postojala prilikom izbora delegata u Dom naroda Paralmentarne skupštine BiH, “prouzrokovala određene turbulencije”, ali da je i dodatno ojačala odnose, da je sve prečišćeno i da je situacija jasna.

Konaković je izjavio i da će na narednoj sjednici biti pokrenuta procedura smjene direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ Osmana Mehmedagića.

Konaković je rekao da će u najkraćem roku biti imenovan direktor ove bezbjednosne agencije.

“Naše politike ne mogu implementirati ljudi kojima ne vjerujemo. Ne vjerujemo u ljude koje su projektovali SDA i Demokratski front. Za ljude koje mi ponudimo biće dostupne njihove biografije i mi iza njih stojimo”, poručio je Konaković.

Ministar spoljnih poslova ocjenjuje da je tužno to što SDA smatra da je njegov odlazak u Banjaluku njegova prva zvanična posjeta kao ministra kao i činjenica da oni Republiku Srpsku smatraju inostranstvom.

On je naveo da SDA “sarajevocentričnom” mahalskom politikom pokazuje nemar prema ostalim dijelovima BiH, te da se takav odnos ne pokazuje samo prema Republici Srpskoj već i dijelovima Federacije BiH /FBiH/ u udaljenim krajevima.

“Njihovi mediji i njihovi stavovi da moj odlazak u moju Banjaluku znači moju prvu zvaničnu posjetu kao ministra spoljnih poslova potvrđuju to što ja govorim nekoliko godina, a to je da je Republika Srpska entitet preciziran i pozicioniran Dejtonskim sporazumom”, istakao je Konaković.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *