Komšić optužio susjede da žele anektirati dijelove BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić optužio je danas u Njujorku susjedne zemlje da žele da anektiraju dijelove teritorije BiH.

U obraćanju Generalnoj skupštini UN, bez odluke Predsjedništva BiH i usaglašenog izlaganja, Komšić je ukazao da postje nastojanja čiji je “konačni cilj raspad ili dezintegracija BiH i anektiranje dijelova njenih teritorija” od strane susjednih zemalja.

On je rekao da u BiH ne postoji sistem vrijednosti zasnovan na jednakosti svih pojedinaca iako u preambuli Ustava stoji da je ona, između ostalog, zasnovana na Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima iz 1948. godine.

“Politički sistem u BiH je takav da daje prednost nečijoj etničkoj pripadnosti i na osnovi etničke pripadnosti građani moje zemlje imaju veća ili manja prava u zavisnosti od toga u kojem dijelu zemlje žive”, rekao je Komšić.

On je dodao da se nejednakosti reflektuju u nekoliko aspekata života – političkom i društvenom, pošto nemaju svi ista prava na izborima ili na rad.

Komšić je rekao da je kompleksnost ovog pitanja evidentna u pokušajima na međunarodnoj diplomatskoj sceni da se nametne postojanje diskriminacije i nejednakosti građana BiH.

“U diplomatskim aktivnostima različitih aktera poziva se na dodatnu diskriminaciju na etničkim osnovama da bi se stvorila atmosfera za proces samoopredjeljenja unutar tih etničkih zajednica”, rekao je Komšić.

Komšić je ukazao na dvije rezolucije Savjeta bezbjednosti UN kojima je uspostavljena institucija visokog predstavnika u BiH sa zadatkom da vodi računa o primjeni Dejtonskog sporazuma i da time i same UN imaju obavezu da štite međunarodni poredak zaštitom akata međunarodnog prava.

On je izrazio očekivanje da će novi visoki predstavnik u BiH imati u vidu potrebu da štiti međunarodne zakonske akte, a time i fundamentalne vrijednosti.

Komšić ukazao na značaj bilateralne saradnje u vrijeme pandemije kovid 19 i pomoći od prijateljskih ili susjednih zemalja i dodao da su i neke zemlje regiona pružile konkretnu pomoć i pokazale solidarnost prije multilateralnih institucija.

On je zahvalio mehanizmu Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi i Savjetu za regionalnu saradnju u Jugoistočnoj Evropi jer su pomogli da se održi ekonomija BiH i olakša kretanje ljudi i robe u novim okolnostima.

Komšić se danas obratio na Generalnoj sjednici UN bez odluke Predsjedništva i bez usaglašenog teksta govora.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je upozorio generlanog sekretara UN Antonija Guteresa da, zbog internih pravila i procedura, trenutno nema predstavnika iz BiH koji ima pravo i ovlaštenje dati izjavu pred bilo kojim međunarodnim tijelom ili forumom u ime BiH, uključujući i 76. zasjedanje Generalne skupštine UN.

Srpski član Predsjedništva je naglasio da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku da neko u ime njih učestvuje na sjednici Generalne skupštine UN.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.