Ko podržava proteste poljoprivrednika? /VIDEO/

Jučerašnji protest poljoprivrednika u Bijeljini okupljenih oko Udruženja “Sela Semberije i Majevice” komentariše se i danas. Nameće se pitanje, ko je podržao ovaj skup i čime je nezadovoljna grupa poljoprivrednika u godini kada republički agrarni budžet iznosi 180 miliona maraka, kada se podsticaji isplaćuju redovno i u momentu kada je zaprimljen rekordan broj zahtjeva poljoprivrednika za kapitalne investicije.

Udruženje poljoprivrednika “Sela Semberije i Majevice” organizovalo juče u Bijeljini protest zbog nezadovoljstva svojim statusom, sa kojeg su poručili da država i resorno ministarstvo nemaju sluha za probleme poljoprivrednika.Na tom skupu okupila se manja grupa vođena instruisanom pričom koja nije istinita i koja nema veze sa realni stanjem, kaže resorni ministar Savo Minić. Poručio je Minić da su ga kontaktirali iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske te iz Udruženja voćara koji se kako je rekao ograđuju od ovog protesta.

Protest poljoprivrednika u Semberiji je težak trenutak za svakog seljaka, posebno za one koji su stvarali Republiku Srpsku, kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Sela Semberije Boško Radić. On dodaje da je na ulici sreo predsjednika Udruženja poljoprivrednika FBiH i da ga je pitao da li bi poljoprivrednici iz Srpske mogli da protestuju u Sarajevu i da ruše federalno ministartsvo poljoprivrede. “Mene federalno ministarstvo poljoprivrede ne interesuje. Ja sam Srpsku stvarao i sa takvim ljudima ne želim da učestvujem na protestima”, rekao je Radić.

Protest poljoprivrednika u Bijeljini održan je i bez podrške republičkog Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Saopštenjem su se oglasili i iz Poreska uprava Republike Srpske, povodom kako navode netačnih tvrdnji koje iznose pojedini predstavnici poljoprivrednih udruženja, mahom iz Semberije.

Protestovovati zbog naplaćivanja poreza ili “slabijih” podsticaja od strane poljoprivrednika nemaju smisla, rekao je za RTRS predsjednik Udruženja unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić.

U resornom ministarstvu kažu da je do sada zaprimljeno najviše zahtjeva za kapitalne investicije, više nego u protekle četiri godine, što dodaju govori, da situacija u agraru nije tako očajna kako se to predstavlja.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *