Knjiga Zlatka Maksimovića “Naša borba s kovidom” promovisana u Beogradu /VIDEO/

U Beogradu je danas promovisana knjige “Naša borba s kovidom” direktora Bolnice “Sveti Vračevi” u Bijeljini Zlatka Maksimovića, u kojoj je autor opisao tešku bitku sa korona virusom u toj ustanovi i objasnio kako su zaposleni zahvaljujući dobroj organizaciji uspjeli da odole tom izazovu i da istovremeno liječe oboljele od drugih bolesti.

Maksimović je na promociji u Pres-centru Udruženja novinara Srbije, kojoj su prisustvovali njegovi saradnici, ugledni profesori angažovani kao konsultanti u bijeljinskoj bolnici i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, zahvalio svima za podršku i saradnju.

Najveću zahvalnost, kako je istakao, duguje recenzentima knjige – direktoru Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu Goranu Stevanoviću i epidemiologu Biljani Mijović.

Govoreći o knjizi, Stevanović i Mijovićeva su istakli da je to prva monografija o borbi protiv kovida u Evropi, koja može i treba da bude vodilja svim medicinskim ustanovama da opišu svoja iskustva u bici protiv virusa koji je okrenuo planetu naglavačke.

“Veliki značaj ove knjige je to što će biti osnov drugima kako mogu da naprave dobru organizaciju i što će im poslužiti kao dragocjeno iskustvo. Zato dugujemo veliku zahvalnost autoru i za ovo što je stavio na papir, ali i na onome što je sa saradnicima uradio u bolnici pre nego što je napisao knjigu”, rekao je Stevanović.

Mijovićeva je istakla da iskustva u borbi protiv kovida pokazuju da kriza može da se ukroti samo kada njome upravlja čvrsta ruka, što je, prema njenoj ocjeni, bijeljinska bolnica na djelu pokazala.

“Ova knjiga ostaje za nauk kako da se borimo protiv kovida, ali i protiv bilo kakve druge zarazne bolesti i pandemije”, rekla je Mijovićeva.

Maksimović je naglasio da je u knjizi detaljno opisano kako je bijeljinska bolnica u jeku korone uspjela da unaprijedi svoje usluge otvaranjem pejsmejker centra i angio sale i da održi sistem za nekovid pacijente, koji su dolazili da operišu žuč ili kuk i da obave sve što im je potrebno.

“Shvatio sam da bi bila šteta da se ne zapiše sve što smo uradili, tako da sam odlučio da napišem ovu knjigu. Mi iz bijeljinske bolnice mislimo da znamo šta treba da se uradi u kriznim situacijama, što želimo da podijelimo i sa drugima, jer ni virus korona, niti bilo kakva druga krizna situacija, ne može da se pobijedi bez solidarnosti”, poručio je Maksimović.

Izdavač Maksimovićeve knjige “Naša borba s kovidom” je Narodna biblioteka “Filip Višnjić” iz Bijeljine, a pokrovitelj Vlada Republike Srpske.

Knjiga je prevedena na engleski i ruski jezik, a uskoro će, kako je autor danas najavio, biti promovisana i u Rusiji, kao i u Čikagu.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *