“Kleveta i neovlašteno prikazivanje kažnjavaće se novčano ili zatvorom” /VIDEO/

U Narodnoj skupštini počela je rasprava o Nacrtu zakona kojim se predviđa kriminalizacija klevete i koji bi uvredu i klevetu tretirao kao krivično djelo. Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović, ispred Ministarstva kao predlagača zakona, rekao je da se pojavila potreba za donošenjem ovakvog nacrta zakona. Naglašava da se predmetni zakon nalazi u fazi nacrta, te da će se ići u opsežnu javnu raspravu.

Poslanik SDS u parlamentu Srpske, Dragomir Vasić zatražio je da se predložena krivična djela protiv časti i ugleda izbace iz Nacrta Krivičnog Zakonika RS. Vasić je našao niz zamjerki u predloženim izmjena KZ RS navodeći da su predložene novčane kazne drakonske.

Poslanik SNSD Srđan Mazalica podržao je predloženi Nacrt zakona o kriminalizaciji klevete i uvrede. Ovaj zakon, prije svega, trebalo bi da zaštiti ljudsko dostojanstvo, kaže Mazalica.

Reagujući na podršku Nacrta zakona o kleveti od strane poslanika vladajuće koalicije, šef poslaničkog kluba PDP Igor Crnadak poručio je da se radi o „opasnom i rigidnom zakonu“, posebno zbog toga što bi takav zakon trebalo da provodi pravosuđe, koje je, kako je naveo, potpuno poklopljeno politikom.Poslanik SP Srđan Todorović ocijenio je u skupštinskoj diskusiji da je loše što se priča o Nacrtu zakona o kleveti svela na to da se on odnosi isključivo na novinare i medijske kuće. Pojavom društvenih mreža svako može da u javni prostor pušta šta hoće, podsjetio je.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović, ispred Ministarstva kao predlagača zakona, rekao je da se pojavila potreba za donošenjem ovakvog nacrta zakona. Ustavom Republike Srpske je propisano da su čovjekov integritet, čast, ugled i dostojanstvo nepovredivi. Zbog toga je bilo potrebno da se kleveta i uvreda uvedu u Krivični zakonik RS – rekao je Bukejlović.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *