Kako žive mještani Završja i šta im donosi teritorijalna promjena ? /VIDEO/

Nacrt zakona o pripajanju dijela grada Zvornik opštini Lopare usvojen je na redovnoj martovskoj sjednici Narodne Skupštine Srpske. Ovim zakonom pripojiće se dio naseljenog mjesta Kiseljak na području grada Zvornik, naseljenom mjestu Podgora na području opštine Lopare, a priča je počela od mještana Završja u Zvorniku.

Nacrt zakona o pripajanju dijela grada Zvornik opštini Lopare usvojen je na redovnoj martovskoj sjednici Narodne Skupštine Srpske. Ovim zakonom pripojiće se dio naseljenog mjesta Kiseljak na području grada Zvornik, naseljenom mjestu Podgora na području opštine Lopare, a priča je počela od mještana Završja u Zvorniku. Na predmetnom području stalno je nastanjeno desetak stanovnika pretežno starije dobi u isto toliko domaćinstava. Bilo nas je kažu više ali život čini svoje. Pričaju da uglavnom žive od penzije i da se bave i poljoprivredom, te da im je Zvornik udaljen sat vremena vožnje, a do Lopara stižu kako kažu za manje od pola sata.

O ovoj teritorijalnoj promjeni, saglasni su  i grad Zvornik i opština Lopare, pa su inicijativu mještana podržali kroz procedure u lokalnim parlamentima.

Na osnovu Inicijative i Elaborata o opravdanosti teritorijalne promjene nesporno je da postoji opravdana potreba za pripajanjem navedenog područja opštini Lopare kako bi se stvorili uslovi za upravno, saobraćajno, komunalno i ekološko upravljanje tim područjem od Opštine Lopare – piše u dokumentu koji je usvojen na redovnoj sjednici Narodne Skupštine Srpske. I dalja procedura je jasna.

Putna komunikacija od Završja do Lopara je znatno poboljšana i u boljem je stanju, napominje Vićić.

Mislim da je ovo dobro za stanovnike Završja ali i sve one koji imaju svoju imovinu na tom području kaže načelnik Lopara.

Ono što je sigurno, nakon svih zakonskih procedura stvoriće se bolji uslovi izgradnje, razvoja i održavanja osnovne infrastrukture, pružanja i korištenja komunalnih i drugih usluga za stanovništvo područja koje se pripaja opštini Lopare, te posebno upravljanje javnim putevima i komunalnim otpadom od strane opštine Lopare, što će za rezultat imati poboljšanje uslova života stanovništa na tom području.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *