Jovanović: Do sada iskorišteno 15.087 vaučera

Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović izjavila je da su, zahvaljujući pravovremenim mjerama Vlade Srpske, spasena mnoga radna mjesta, a da je turističkim vaučerima, kojih je do sada upotrijebljeno 15.087, sačuvana i turistička sezona.

Jovanovićeva je rekla da je početak ove godine najavljivao jednu od najuspješnijih godina kada je riječ o posjetama stranih i domaćih turista.

“Nažalost, zbog pandemije virusa korona, situacija se okrenula, ali smo se prilagodili tome i okrenuli promociji domaćeg turizma”, navela je Jovanovićeva u Višegradu, gdje je danas održan sastanak koordinacionog odbora direktora turističkih organizacija Republike Srpske na kojem je razgovarano o uticaju pandemije virusa korona na turizam u Srpskoj.

Savjetnik ministra za trgovinu i turizam Republike Srpske Dragan Talić rekao je da je Vlada Srpske u julu pustila u opticaj turističke vaučere koji su umnogome pomogli da turizam opstane.

“Dnevno se koristi i preko 200 turističkih vaučera. Veliki problem predstavlja i bezbjednost turizma, odnosno kako da se ljudi sačuvaju od potencijalne zaraze virusom korona, a kroz sastanke, kao što je ovaj danas, trudimo se da nađemo najbolja rješenja kako bismo pomogli našim privrednicima da prevaziđu ovu situaciju”, istakao je Talić.

Sastanak je održan povodom Svjetskog dana turizma, koji se obilježava u nedjelju, 27. septembra, a, prema riječima Dragane Šobut iz Privredne komore Republike Srpske, ove godine je posvećen razvoju ruralnog turizma.

“S tim u vezi, Privredna komora Srpske je tu da pomogne razvoj ove grane, tako što će poljoprivredne proizvođače animirati da svoja gazdinstva stave u svrhu razvoja turizma, a na osnovu iskustava iz okruženja”, navela je Šobutova.

Predsjednik Koordinacionog odbora Turističke organizije Republike Srpske Marko Radić konstatovao je da je turizam jedan od sektora na koji je pandemija virusa korona najviše uticala.

“Razgovarali smo i o mjerama koje je Vlada Republike Srpske donijela kako bi ublažila cijelu situaciju, kao i o tome kako je pandemija uticala na lokalne zajednice i njihove turističke organizacije, te o planovima za narednu turističku sezonu”, naveo je Radić.

Direktor Turističke organizacije Višegrad Olivera Todorović napomenula je da je u avgustu veliki broj gostiju boravio u Višegradu, te da su svi smještajni kapaciteti bili popunjeni.

“Mi već pravimo plan rada za narednu godinu, kao da negativnih efekata pandemije nije ni bilo”, istakla je Todorovićeva.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević naglasio je da je veoma značajno za Višegrad što se u ovom gradu obilježava Svjetski dan turizma.

“Višegrad je već odavno na svjetskoj turističkoj mapi prepoznat kao poželjna destinacija. Ove godine smo zabilježili manji broj turista zbog pandemije, ali se nadamo da će od proljeća situacija umnogome biti poboljšana”, zaključio je Đurević.

Sastanku koordinacionog odbora direktora turističkih organizacija Republike Srpske prisustvovali su i predsjednici 10 lokalnih turističkih organizacija u Srpskoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *